FOTO: null

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpsk

AFERA „Sedamdeset četiri“

„Sramno smanjenje naknada za 40.000 boraca“

Ko će, kada i kako odgovarati za sramotu ove vlasti koja je 40.000 boraca Vojske Republike Srpske dovela na ivicu gladi smanjenjem boračkih dodataka?

Kategorizacija po novom zakonu, koji su dogovorili sa tadašnjim predsjednikom Boračke organizacije RS Pantelijom Ćurguzom oštetila je bivše srpske ratnike, u najvećem broju one koji su cijeli rat proveli u rovovima na prvim linijama, a mnogi od njih su bili i ranjeni.

Naknada je pojedinim borcima ukinuta, a mnogima je stepen ratne-vojne invalidnosti umanjen, bez mogućnosti da dokažu da odluka resornog ministarstva nije ispravna. Sistem se ogradio, tako da borci koji su proveli sve godine rata na prvoj liniji fronta više nemaju način da dokažu da ih je Republika Srpska za koju su se borili – oštetila.

Licemjerna obećanja ministra rada i boračko-invalidske zaštite Petra Đokića koja su uslijedila krajem 2011. godine, pred donošenje zakona o borcima, da će poslije toga svima biti bolje i da će Fond PIO na osnovu ovog zakona doživjeti procvat naravno – nisu ispunjena.

Korist je izvukao jedino Pantelija Ćurguz, tadašnji lider boraca, koji je za sramnu prodaju interesa ove populacije nagrađen mjestom savjetnika u Kabinetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika!

Prije donošenja Zakona o pravima boraca ministar Đokić je obećao da borci neće biti oštećeni ni po kojem osnovu, „jer Vlada Republike Srpske nikoga nije izigrala niti će to učiniti bilo kojoj kategoriji svojih građana“ i da je pažljiv dijalog sa Boračkom organizacijom Republike Srpske i njima u Vladi u interesu. Đokić je tada poručio i da „neće uspjeti u namjeri oni koji zlonamjerno žele ovu situaciju da iskoriste da bi proizveli konflikte unutar Srpske i sa njenim vlastima posvađaju BORS“ i na taj način „potkopaju identitet i interitet Republike Srpske“.

Nakon što su kupili podršku Pantelije Ćurguza i za to ga nagradili i nakon što je sporni i za borce loš zakon usvojen, taj isti Đokić je rekao: „Veoma mi je žao što se dio boraca nalazi u situaciji da će imati manja mjesečna primanja“ i priznao da je penzioni sistem Srpske ugrožen zbog velikog priliva penzionera.

Zbog donošenja sramnog zakona, kasnije su uslijedili protesti i zahtjevi da resorno ministarstvo objavi registar svih lica koja imaju određenu vrstu naknade ili ostvaruju pravo u sistemu boračko-invalidske zaštite. Međutim, ministarstvo nije pristalo ni na ovaj zahtjev jer je, kako tvrde, u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Tako je, praktično, Srpska na svoju ruku odlučila ko je i koliki iznos zaslužio da dobija iz budžeta za boračku kategoriju, a javna je tajna da u Republici Srpskoj najveću korist iz budžeta ostvaruju oni koji se za Srpsku nisu borili.

Da bi priča dobila još sramniji epilog, u septembru prošle godine je predsjednik Dodik u skupštinsku proceduru poslao zakon po kojem bi poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske imali pravo na mjesečnu nadoknadu od 1.200 KM. Taj prijedog je izazvao osudu javnosti, borci su protestovali ispred zgrade parlamenta i privremeno spriječili donošenje zakona, ali je Dodik najavio da ipak od ove incijative neće odustati.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )