FOTO: Glas Srpske

Iako je geografski veoma mala i pri tom nema ogroman broj stanovnika, Republika Srpska svijetu je dala nekoliko vrhunskih sportista.

Posljednji primjer je fudbaler iz Bijeljine Dejan Joveljić koji je iz Crvene zvezde prešao u Ajntraht. Mladi srpski napadač u timu iz Frankfurta zamijeniće zemljaka Luku Jovića koji je takođe iz Bijeljine, a prije samo nekoliko dana pojačao je Real Madrid. Joveljić 7. avgusta puni 20 godina i dvije godine je mlađi od Jovića, dok će sa njemačkim “orlovima” potpisati petogodišnji ugovor. Karijeru je započeo u Slogi junajted da bi poslije utakmice sa Crvenom zvezdom na “Marakani” 2010. prešao u ovaj klub, gdje je prošao sve omladinske selekcije, a zanimljivo je da je i njega u klub doveo Tomislav Milićević koji je ranije doveo Jovića.

“Crveno-bijeli” su ga prodali za četiri miliona evra, dok bi dodatni milion mogli da dobiju ukoliko Ajntraht iduće sezone izbori nastup na evrosceni, kao i deset odsto od idućeg transfera. Joveljić je prošle sezone na 17 ligaških utakmica postigao osam golova i upisao dvije asistencije, a na pet utakmica Kupa postigao je tri gola. Tako će klub iz grada u kojem se nalazi najveća vazdušna luka Evrope ponovo u svojim redovima imati napadača iz Bijeljine.

Nisu samo njih dvojica u prvom planu “fudbalske Srpske”, već je tu i Fočak Rade Krunić koji će biti prvi Srbin u dresu slavnog Milana. Poslije nekoliko godina igranja za Empoli našao se na meti nekoliko italijanskih klubova, a prednost su imali “rosoneri” koji će iduće sedmice objaviti da je transfer realizovan. Iako su sve trojica potekla iz Srpske, talenat su morali da bruse u drugim državama, konkretno Srbiji, ali su jedan od dokaza da talenti u Srpskoj nisu presušili, već ih ima mnogo više nego u nekim mnogoljudnijim zemljama svijeta. Njih trojica su iskočila u prvi plan posljednjih dana, dok su ranije na scenu stupili Mijat Gaćinović, Srđan Babić, Gojko Cimirot, Ognjen Vranješ... a RS se može pohvaliti i sa mnogo vrhunskih takmičara u ostalim sportovima.

Nemanja Majdov
Posebno mjesto među sportistima iz Srpske zauzima Nemanja Majdov. Džudista iz Istočnog Sarajeva je svoje prve sportske korake napravio na tavanu rodne kuće pod budnim okom oca i trenera Ljubiše, da bi se poslije toga okitio titulom svjetskog šampiona 2017. godine.

Ognjen Kuzmic

Košarkaš iz Doboja Ognjen Kuzmić član je Real Madrida, a sa Golden Stejtom osvojio je NBA ligu, dok je sa filijalom Santa Kruz Voriorsima stigao do trofeja u Razvojnoj NBA ligi. Njegov najbolji drug je Dejan Todorović iz Mrkonjić Grada sa kojim je zajedno trenirao u Unikahi, a Todorović je sada član Mursije. Rame uz rame sa njima dvojicom je i košarkašica Saša Čađo.

Tijana i Brankica

Priča za sebe je odbojkašica Tijana Bošković iz Bileće koja je proslavila ovo malo mjesto na jugu Srpske. Najbolja odbojkašica svijeta, koja igra na mjestu korektora, ima samo 22 godine i nastupa za turski Ezačibaši kao i reprezentaciju Srbije, gdje joj je saigračica Brankica Mihajlović iz Brčkog koja je takođe među najboljim primačima servisa na svijetu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )