FOTO: null

Tokom 2016. godine održana su brojna sportska takmičenja, a najvažnije su svakako bile Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Što se tiče pojedinaca, istakli su se teniseri Novak Đoković i Endi Marej, atletičar Jusein Bolt, vozač "formule 1" Niko Rozberg, koša

Lebron Džejms, fudbaler Kristijano Ronaldo. Kada je riječ o timovima najviše su se istakli Real Madrid, Klivlend, ali i vaterpolo reprezentacije Srbije. Krenimo redom.

Svijet pod nogama "delfina"

Reprezentativna selekcija koja je obilježila 2016. svakako je vaterpolo selekcija Srbije. "Delfini" su osvojili sve što se moglo i tako ušli u istoriju ovog sporta. Prvo su osvojili titulu šampiona Evrope na prvenstvu u Beogradu gdje su slavili u finalnom meču protiv Crne Gore (10:8) pred 16.000 gledalaca što je novi rekord u vaterpolu. Nakon toga odbranili su titulu u Svjetskoj ligi (SAD 10:6), a šlag na torti je bila zlatna olimpijska medalja. Taj trofej nedostajao je selekciji Dejana Savića, a san su ostvarili u Riju gdje su u finalu bili bolji od Hrvatske sa 11:7.

Smjena na teniskom tronu

Proteklu godinu u tenisu obilježila su dva igrača, Novak Đoković i Endi Marej. Srbin je bio potpuno dominantan u prvom dijelu sezone, dok je Britanac bio nezaustavljiv u drugom. Đoković je osvojio Australijan open po šesti put, zatim masterse u Indijan Velsu, Majamiju i Rimu, a krunu sezone, pa možda i karijere, doživio na Rolan Garosu gdje je došao do prvog trofeja. Tako je kompletirao titule na sva četiri grend slema i u tom trenutku ih je državo sve u svom posjedu. Postao je prvi teniser od Roda Lejvera 1962. godine kojem je to pošlo za rukom.

Međutim, od tog trenutka krenuo je njegov pad, a Marej je krenuo da se diže. Prvo je osvojio Vimbldon, pa Olimpijske igre, masterse u Šangaju i Parizu, kao i završni masters u Londonu. Ono što je najbitnije za njega je da je preuzeo prvo mjesto na ATP listi i tako po prvi put u karijeri postao svjetski "broj 1".

Neuhvatljiva "munja sa Jamajke"

Kada je riječ o Igrama u Brazilu, glavni lik ponovo je bio atletičar sa Jamajke Jusein Bolt koji je ponovo osvojio tri zlatne medalje. Bio je najbolji na 100 i 200 metara, kao i u štafeti četiri puta 100. Tako je ponovio uspjeh sa Igara u Pekingu i Londonu, čime je postao jedan od najuspješnijih sportista u istoriji olimpijskih igara.

Rozberg oduševio, pa šokirao

Njemački vozač Niko Rozberg sve ljubitelje "formule 1" oduševio je i šokirao u protekloj godini. Prvo je došao do titule u "najbržem cirkusu" na svijetu. Ostvario je devet pobjeda u šampionatu i na kraju imao pet bodova više od timskog kolege Luisa Hamiltona. Tako je ponovio uspjeh oca Kekea iz 1982. godine. Međutim, nedugo nakon što je po prvi put došao do titule odlučio je da se povuče iz "formule 1".

Vratio se kući i donio titulu

Kletva Klivlenda konačno je skinuta ove godine, jer su Kavalirsi osvojili NBA titulu pobjedom u finalu nad Golden Stejtom. Ovaj grad čekao je 52 godine na titulu u jednom američkom profesionalnom sportu, a do nje je došao u košarci najviše zahvaljujući Lebronu Džejmsu. Najbolji igrač današnjice u finalu je bio najbolji u svim statističkim parametrima što se nikada nije desilo, a Kavalirse je poveo do istorijskog preokreta budući da su nakon četiri meča gubili sa 1:3. U svojoj drugoj sezoni poslije povratka iz Majamija uspio je da donese titulu u ovaj siromašni grad, a ne pamti se emotivniji završetak meča kada su plakali svi igrači i kompletna klupa. Velike zasluge idu Kajriju Irvingu koji je povukao kada je bilo najteže i pogodio odlučujuću trojku preko ruke Stefana Karija.

Dva puta na krovu Evrope

Što se tiče fudbala sezonu je obilježio igrač Real Madrida Kristijano Ronaldo. Prvo je "kraljevski" klub predvodio do 11. titule u Ligi šampiona. Zatim je ostvario dječački san pošto je sa reprezentacijom Portugalije postao evropski šampion na prvenstvu u Francusku. Tako je došao do prvog trofeja sa nacionalnim timom čime je upotpunio kolekciju. Na kraju godine dobio je "Zlatnu loptu", laskavu titulu koja se dodjeljuje za najboljeg igrača u toj godini.

-


Sport Srbije u protekloj godini

Olimpijci, pa svi ostali

Ponovo su sportisti bili najbolji ambasadori Srbije, a imali su dosta uspjeha i u 2016. godini. Pored Novaka Đokovića i vaterpolista, blistali su atletičari, veslači, tekvondoisti, košarkaši, odbojkaši, rvači i ostali.

Srbija je na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila osam medalja i tako završila na 32. mjestu. Pored vaterpolista, do zlata je još samo došao rvač Davor Štefanek koji je zlatnim slovima upisao svoje ime u istoriju srpskog sporta. U Brazilu su odlični bili veslači Milenko Zorić i Marko Tomićević koji su došli do srebra, a isto odličje osvojili su mlada tekvondoistkinja Tijana Bogdanović i košarkaši. Oni su odlično igrali na olimpijskom turniru, ali u finalu nisu mogli da zaustave odlični tim SAD. Srebrne su bile i odbojkašice koje su bile najprijatnije iznenađenje na Igrama, a u finalu su izgubile od Kine koju su ranije savladali u grupnoj fazi. Kada je riječ o ekipnim sportovima odlične su bile i košarkašice koje su došle do bronze i tako nastavile sa kontinuitetom osvajanja medalja na velikim takmičenjima. Treća u Riju je bila i skakačica udalj Ivana Španovića koja je imala odličnu sezonu iza sebe. Po prvi put u životu skočila je preko sedam metara, a osvojila je i Dijamantsku ligu. Nikako ne treba zaboraviti ni odbojkaše koji su osvojili zlato u Svjetskoj ligi čime su najavili velike domete u narednom periodu.


Sport u BiH

Godina bez velikih rezultata

Javnost u BiH nadala se da će u ovoj godini dobiti prvu medalju u istoriji sa Olimpijskih igara. Sve nade polagala je u atletičara Amela Tuku koji je imao odličnu prošlu sezonu. Međutim, to nije mogao da ponovi u 2016. godini. Bio je daleko od medalje u Riju, a ostalih deset sportista iz BiH nije moglo do ozbiljnijih rezultata. Među njima je bio i najbolji sportista Republike Srpske Mihajlo Čeprkalo koji je bio 37. na 1.500 metara slobodnim stilom. Inače, ova godina nije bila uspješna za takmičare iz BiH. Rukometaši i košarkaši nisu uspjeli ni da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, dok se ni pojedinci nisu pretjerano isticali. Jedino je džudistkinja Larisa Cerić imala nekoliko zapaženih rezultata na gran pri­ takmičenjima, dok je karatistkinja Ivona Ćavar bila treća na Svjetskom prvenstvu u Lincu. Ove godine istakla se teniska reprezentacija koja je izborila plasman u Prvu grupu Evroafričke zone Dejvis kupa. Dobar uspjeh zabilježile su fudbalerke SFK 2000 koje su stigle do šesnaestine finala Lige šampiona. Elitno takmičenje igrale su i odbojkašice Bimal Jedinstva. Svakako treba spomenuti reprezentaciju u sjedećoj odbojci koja je osvojila srebro na Paraolimpijskim igrama u Brazilu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )