FOTO: null

Prijava protiv bivšeg direktora i bivših službenika Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Uprava kriminalističke policije podnela je prijavu protiv bivšeg direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomira Gligorića (62), pomoćnika direktora Dragana Macanovića (62) i službenice Koviljke Petrović (60) zbog sumnje da su oštetili RUGIPP za 3,9 miliona maraka. Oni se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

- Prijavljeni su kao službena lica RUGIPP od 2009. do 2012. godine svesno propustili da preduzmu službene radnje koje su bili dužni da preduzmu. Time su firmi "Geoinženjering", sa kojom su imali zaključen ugovor za izvođenje određenih geodetskih radova, omogućili da izvedu radove koji su po vrednosti premašili planirana i ugovorena sredstva za tu namenu - saopštio je MUP RS.

U policiji navode da su sporne radove osumnjičeni zapisnički primili kao ispravno urađene čime su stvorili obavezu za njihovo plaćanje. Tako su "Geoinženjeringu" omogućili pravni osnov za pokretanje parničnog postupka. Tako je Okružni privredni sud u Banjaluci prošle godine doneo presudu kojom je RUGIPP naloženo da "Geoinženjeringu" isplati 3.990.977 KM sa zateznom kamatom.

Gligorić kaže da se radi o klasičnom pritisku na njega, jer je javno progovorio protiv politike Milorada Dodika.

- Reč je o koordinisanoj hajci na mene, s ciljem da me diskredituju i kažu da toga ima još. U tom slučaju je bio raspisan tender i za posao je izabran konzorcijum koji je na tenderu bio najpovoljniji. Mene je Vlada RS smenila, a onda nisu hteli da sednu za sto sa tim konzorcijumom i naravno da su ih oni tužili. Okružni privredni sud je presudio u njihovu korist i ja s tim nemam ništa - tvrdi Gligorić.

On kaže da je za isti predmet protiv njega već bila podneta prijava Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

- Nakon istrage oni su odbacili tu prijavu i nije mi jasno na osnovu čega sada ponovo pokreću istu priču - kaže Gligorić.

OSUĐEN NA ŠEST MESECI

VRHOVNI sud Republike Srpske u sredu je pravosnažno osudio Tihomira Gligorića na šest meseci zatvora zbog nesavesnog rada u službi. Presuda je izrečena nakon što je sud delimično uvažio žalbu njegove odbrane i u odnosu na prvostepenu presudu smanjio mu kaznu za šest meseci.

- Nacrt presude sudije su odnele Dodiku i kada se on s tim složio onda su doneli odluku. Žaliću se Ustavnom sudu BiH - rekao je Gligorić. On je oglašen krivim da je radnicima RUGIPP nezakonito plaćao troškove smeštaja, čime je ustanovu oštetio za 246.000 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )