FOTO: null

U Srpskoj već pola godine nema pomaka u pregovorima oko opšteg kolektivnog ugovora. Vlada radnicima na četiri godine daje jedan dan odmora, poslodavci traže da to bude na pet godina, sindikat na tri

Radnici u Republici Srpskoj već pola godine nemaju opšti kolektivni ugovor, a kako se ponašaju sindikat, poslodavci i Vlada, koji bi o njemu trebalo da se dogovore, još dugo radnici neće imati ovaj dokument na koji bi se pozivali.

Poslednji sastanak održan u Banjaluci propao je, jer se tri strane nisu dogovorile oko godišnjih odmora i regresa. Svako je imao svoje viđenje i od njega nije odstupao.

Predstavnici Saveza sindikata RS optužili su poslodavce i Vladu da namerno ne žele da se usvoji opšti kolektivni ugovor i da zbog njegovog nepostojanja poslodavci u RS mogu da rade šta hoće sa radnicima.

S druge strane, poslodavci odgovaraju da ne žele da plaćaju neradnike već radnike i da je doba socijalizma prošlo i vreme je da se kolektivni ugovor pravi u skladu sa vremenom u kojem živimo i prema situaciji na tržištu.

Iz Vlade RS poručuju da jesu za potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora, ali onog koji bi koristio svim socijalnim partnerima.

- Radnici su sada ostavljeni na milost i nemilost poslodavcima. Zbog toga što nema opšteg kolektivnog ugovora poslodavci ne mogu ni da odgovaraju ako ne isplaćuju plate radnicima ili ako im uskraćuju njihova osnovna prava. Nepostojanje kolektivnog ugovora je stimulans za poslodavce koji pljačkaju radnike i Republiku Srpsku - kaže za "Novosti" Ranka Mišić, predsednik Saveza sindikata RS.

Ona kaže da sindikat neće odustati od usvajanja opšteg kolektivnog ugovora kojim će radnici morati dobiti zagarantovana prava poput godišnjeg odmora, regresa, prekovremenog rada, porodiljskog odsustva...

- Nemamo razumevanja od druga dva socijalna partnera. Fleksibilno smo ušli u pregovore i tražimo samo da se utvrdi minimum radničkih prava u Srpskoj - kaže Mišićeva. - Vlada ne nudi ništa, a poslodavci ucenjuju ukidanjem prava radnika. Drugo pitanje oko godišnjih odmora je isto zanimljiva situacija. Vlada svojim radnicima na četiri godine daje jedan dan odmora, poslodavci traže da to bude na pet godina, a mi na tri. Vlada i poslodavci ne žele da popuste u pregovorima - kaže Mišićeva, i dodaje da će sindikat nastaviti sa organizacijom razgovora o kolektivnom ugovoru.

Dragutin Škrebić, predsednik Unije poslodavaca RS, kaže, za "Novosti", da sindikalci moraju da shvate da se kolektivni ugovor mora menjati.

- Promenila se situacija u društvu i u privredi. Neće poslodavci da plaćaju radnicima nezarađena prava već ona koja su zaradili, i to je naš stav - poručio je Škrebić.

Iz Vlade RS "Novostima" je potvrđeno da žele da uspeju pregovori oko kolektivnog ugovora, ali da zasada nema saglasnosti druga dva socijalna partnera.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )