FOTO: InfoBijeljina

U ponedeljak, 23.05.2022. godine, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gradski odbor Bijeljina, organizuje se drugi kviz „Ćirilice čedo moje“, sa početkom u 17 sati, u Eparhijskom kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Od  1902. godine, misija Prosvjete je školovanje đaka i studenata na prostoru BiH. Vizija je da se osniva veliki broj čitaonica, biblioteka, razvija izdavačka djelatnost i popularizuje knjiga u narodu radi prosvjećivanja naroda.

U Prosvjeti su bili aktivni mnogi značajni Srbi iz BiH, uključujući Aleksu Šantića, Petra Kočića i druge. 

Povodom Dana slovenske pismenosti i kulture, koji se u većini slovenskih zemalja obilježava 24. maja, u znak sjećanja na svetitelje Ćirila i Metodija, koji su 863. godine, na poziv kneza Rastislava, krenuli u Moravsku da među zapadnim Slovenima šire hrišćanstvo i pismenost, Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ u Bijeljini nekoliko posljednjih godina u svoj program rada za mjesec maj uključuje i organizovanje Dana ćirilice da bi ukazao  na sve izraženije ugrožavanje ćiriličkog pisma i na mjere koje bi trebalo preduzimati da se ono zaustavi. 

Bijeljina: Održan kviz „Ćirilice, čedo moje“ (FOTO)

Baštineći na ovim principima i poštujući naše velikane, Gradski odbor SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina u saradnji sa osnovnim školama sa područja grada Bijeljina, organizuju drugi po redu kviz „Ćirilice, čedo moje“. Kviz će se održati 23. maja 2022. godine sa početkom u 17,00 časova u Eparhijskom kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Predsjednik Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Bijeljina, Slaviša Mikić, ističe da je značaj ćirilice neupitan i nesporan, jer ćirilica predstavlja temeljni simbol srpskog nacionalnog identiteta. Zasnovana na principu jedan glas - jedno slovo ona u svjetskim razmjerama predstavlja jedinstveno lingvističko savršenstvo.

GO SPKD "Prosvjeta" u svom progaramu očuvanja nacionalne baštine borbu za očuvanje ćirilice smatra prioritetnim zadatkom. Kao predsjednik Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Bijeljina zamolio je da svaki pojedinac u svom okruženju učini onoliko koliko može da se sačuva ćirilica.

"Ćirilica je, koliko veoma staro pismo, toliko lijepo i savršeno, te zaslužuje da se njime ponosimo, a nikako da ga zaboravimo. Nemojte odustati od ćirilice, jer ako odustanemo od ćirilice odustali smo od samih sebe, od svojih predaka i od svojih potomaka", istakao je Mikić.

Idejni tvorac kviza, prof. dr Srđan Lalić i potpredsjednik Gradskog odbora, istakao je da je kviz jedna u nizu aktivnosti koje SPKD „Prosvjeta“ iz Bijeljine, organizuje sa ciljem da se promoviše kultura, istorija, tradicija, običaji i pismo našeg naroda.

Bijeljina: Održan kviz „Ćirilice, čedo moje“ (FOTO) 

Ukoliko želimo da izgradimo sebe i svoj stav o životu, naš temelj treba da bude očuvanje identiteta, kroz njegovanje kulturnog nasleđa, poštovanja istorije i našeg pisma.  

Cilj kviza jeste da se kod mlađih naraštaja razvije svijest o značaju i vrijednosti ćiriličnog pisma i istorije srpskog naroda na našim prostorima, kako bi se osvjetlili vidici budućim pokoljenjima. 

Ove godine učešće su uzele sledeće osnovne škole:

1.    OŠ „Knez Ivo od Semberije“ Bijeljina
2.    OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina
3.    OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina
4.    OŠ „Jovan Dučić“ Bijeljina
5.    OŠ „Petar Petrović NJegoš“ Velika Obarska
6.    OŠ „Dvorovi“ Dvorovi
7.    OŠ „Sveti Sava“ Crnjelovo
8.    OŠ „Petar Kočić“ Brodac
9.    OŠ „Sveti Sava“ Lopare
10.    OŠ „Vuk Karadžić“ Berane, Crna Gora

Obilježavanje dana slovenske pismenosti, ove godine je bogatiji i za još jednu aktivnost. Konkretno, radi se o promociji knjige „Ćirilicom pišem“ autora Željke Mlađenović, nastavnika srpskog jezika u izdanju Gradskog odbora  SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina, čiji je član.
 
Poruka Gradskog odbora je jasna: Uvijek smo se borili i nikada nećemo prestati da se borimo za ćirilicu.  

Odbor poziva sve đake, studente i građane sa područja Grada Bijeljina da podrže kviz, aktivnosti Prosvjete i na taj način izgrade svoj stav o životu na temelju njegovanja kulturne baštine i istorije našeg naroda.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )