FOTO: null

U institucijama BiH i nekim regionalnim slagalicama sprovodi se očigledan projekat urušavanja RS.

Sve je jasnije zašto su u vlasti u Sarajevu ovi koji jesu, a ta osvetnička politika prema SNSD-u i Vladi RS ne vodi nigdje, jer se ni na jednu otvorenu krizu i udar na RS u Sarajevu ne odreaguje zajednički, kaže potpredsjednik SNSD-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Špirić.

* GLAS: Ovih dana Vaše ime pominje se povodom istraga po nalogu Tužilaštva BiH u vezi s kupovinom stana u Beču. Najčešće Vas pominje ministar bezbjednosti Dragan Mektić kad najavljuje optužnice. Očekujete li da ćete biti optuženi?

ŠPIRIĆ: Niti ih očekujem niti ih se plašim, jer nema osnova ni za kakve optužnice. Neka institucije slobodno provjeravaju i rade svoj posao. Problem je što nije posao ministra bezbjednosti da se bavi najavama istraga i optužnica. Svima je jasno da Mektić ne zna šta ga je snašlo dolaskom na ministarsko mjesto, ali je imao dvije godine da se sabere. On se, međutim, sve više oduzima i gubi kako vrijeme prolazi. Njegova nesposobnost i neznanje ne mogu mu biti opravdanje, jer on nije šef obezbjeđenja u lokalnoj kafani već ministar bezbjednosti. Svaki put kada izgovori laž ja ću ga tužiti kao što sam do sada podnio sedam tužbi protiv pojedinaca i redakcija za klevetu upravo zbog tog dugo pominjanog stana u Beču, pa sad pokazuju određenu nervozu. Neću više dopustiti da laži koje se ponavljaju i postaju dio folklora neostvarenih političara i medija.

* GLAS: Optuživali su Vas i da izdajete stan u Sarajevu?

ŠPIRIĆ: Optuživali su me da izdajem stan u Sarajevu koji je prodat još 2002. godine i dobio sam dva slučaja na sudu jer je to laž koja je, nažalost, bila opšteprihvaćena. Mediji se najviše bave mojom imovinom koja im je izložena kao na tacni i godinama je u imovinskim kartonima. Od toga prave spin koji se onda pretvara u linč. Ne čudim se što se ne bave imovinom ministara i poslanika koji nikome ne smetaju. Interesantan sam im jer sam najduže u institucijama BiH i jedini sam ministar finansija u Savjetu ministara iz RS koji je došao tu i zaledio budžet institucija BiH na 950 miliona KM. Ni za fening za šest godina nije povećan, a ranije je rastao iz godine u godinu nauštrb entiteta i socijalnih kategorija o kojima oni brinu. Javnost će to ocjenjivati na izborima, a ne suludo spinovanje. Zato nema potrebe da se pravdam ministrima kojima je teretana jedini domet. Dok se ministar bezbjednost bavi istragama i optužnicama, ne vidi opasnost da mu vehabije preuzmu i grad u kojem se rodio. On nije bitan, ali bitan je i opasan projekat koji oni sprovode.

* GLAS: O kakvom projektu govorite?

ŠPIRIĆ: O očiglednom projektu urušavanja RS u institucijama BiH, ali i nekim regionalnim slagalicama. Sve je jasnije zašto su u vlasti u Sarajevu ovi koji jesu. Ta osvetnička politika prema SNSD-u i Vladi RS ne vodi nigdje jer ni na jednu otvorenu krizu i udar na RS ne odreaguje se zajednički u Sarajevu. Uvijek se pojave uskostranački interesi, pa čak i lični, posebno u SDS-u. Poznato je da sam uvijek pozivao na dijalog, baš zato što iz iskustva znam koliko je neophodno govoriti jednim glasom u Sarajevu, ali ovo što se sada dešava je nevjerovatno. Dok imamo krucijalan problem u vezi sa revizijom presude ili ranije povodom Dana Republike, ministri u Savjetu ministara dolaze na sjednice da bi imenovali nekog od svojih kadrova. Sad to nekome pravdaju odredbama poslovnika i javnim interesom. Dao sam ostavku kada je visoki predstavnik Miroslav Lajčak mijenjao taj poslovnik, zaustavio sve i otišao u Banjaluku. Njima to ne pada na pamet jer im je jedno imenovanje važnije od interesa i dostojanstva institucija RS.

* GLAS: Ima li načina da se ti odnosi u Sarajevu približe u interesu RS?

ŠPIRIĆ: Što se mene tiče ima uvijek. I sada uđem u druge poslaničke klubove, sjednem i razgovaram. Pitam ih što to rade i nisam još dobio odgovor osim slijeganja ramenima. Žao mi je ako nisu svjesni da su proizvod izborne kombinatorike SDA, a ne volje birača u RS. Nakon dvije godine vidjeli su da nisu dio većine nego su u životu zahvaljujući političkoj infuziji šefa SDA Bakira Izetbegovića, na šta je nedavno ukazao i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Nije slučajno da se aktuelnim koalicionim partnerima opraštaju sve greške, jer oni imaju kost u grlu i pomažu jedni drugima da je progutaju. Međutim, taj zalogaj zvani Milorad Dodik i SNSD je krupan i prije nego se udave, bilo bi bolje da razmisle kuda ih vodi taj zagrljaj. Poručujem im da se ne plaše i da će ostati u vlasti do 2018. uz našu podršku, ali samo s pogledom na institucije RS. Ipak, plašim se da će ostati u krilu SDA jer nisu sposobni da pogledaju regionalni kontekst i shvate koji su izazovi na Balkanu. Zato su upali u zamku sitnih interesa, nesvjesni da svaki potez može biti istorijska greška i opasnost za budućnost.

* GLAS: Ima li osvetničkih postupaka u vlasti na nivou BiH?

ŠPIRIĆ: Sjetite se da li smo ikoga iz SDS-a smijenili dok smo bili u vlasti u Sarajevu i progonili jer nije član SNSD-a. Niti sam ja progonio direktore institucija, niti je Nebojša Radmanović skidao ambasadore koji su postavljeni u vrijeme SDS-a. Smatrali smo da smo svi predstavnici RS. Sada se ide do toga da se provjeri čiji je ložač ili čistačica. To je vizija i misija Saveza za promjene u institucijama BiH, a ne problematične odluke za koje dižu ruku mimo saglasnosti Vlade RS i očigledan paralelizam u institucijama koji su dozvolili. Za to vrijeme relativizuju narastajući islamski radikalizam koji ozbiljno utiče na regionalne odnose i put ka EU kojoj težimo, a bave se kriminalizacijom institucija RS i njenih predstavnika. Žalosno je više slušati ih na federalnim i njima bliskim medijima u RS koliko pljuju po svom predsjedniku i svojim institucijama.

OBA

* GLAS: Dokle je stigla istraga u aferi "Ušće" i da li je i dalje samo vozač kriv za curenje informacija u OBA?

ŠPIRIĆ: Zajednička komisija Parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA još sprovodi istragu i vidjećemo kakvi će biti zaključci. Dok "Vikiliks" pase dokumenta najjačih službi svijeta kod nas su vozači ti koji plaćaju cijenu navodnog curenja dokumenata. Plašim se da je rupa u OBA mnogo veća ili ima više rupa. Prema procjenama, postoji opasnost da je OBA involvirana u političke obračune, kako institucionalne tako i nacionalne, kojih nije malo. Time postaje plijen politike i proizvodi političke žrtve koje komplikuju ionako komplikovanu situaciju u zemlji. To može, najblaže rečeno, da destabilizuje OBA ili, što je najgore, da je pretvori u političko dioničarsko društvo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )