FOTO: null

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić ocijenio je da bi, u najboljoj varijanti, Savjet ministara BiH mogao da bude formiran do kraja marta, ali da "to može trajati ko zna koliko dugo, s obzirom na stanje među partijama potpisnicama platforme".

Špirić je naglasio da SNSD nije smetnja u formiranju vlasti i da se svima koji tvrde suprotno to samo priviđa.

On je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da nema ništa protiv da SDS formira vlast i da SDS, PDP i NDP budu dio vlasti na nivou BiH, iako to nije poštivanje izborne volje naroda.

"Nije isto šest poslanika ili sedam /u Predstavničkom domu BiH/, nije isto ni tri delegata u Domu naroda, ni dva, koja oni imaju. Ali je problem što se ide na jednu tezu, a to je da SDS sa SDA, prema sporazumu, idu da ruše vlast u lokalnim zajednicama tamo gdje vlast vrši SNSD", naveo je Špirić.

On je dodao da se sada postavlja pitanje šta će rušiti u Federaciji BiH, a odgovor je - ništa.

Špirić je istakao da je žalosno što je politika SDS-a dotakla dno.

On smatra da je SDS ophrvan mržnjom prema SNSD-u i njegovom lideru Miloradu Dodiku, te da će ta mržnja prvo uništiti sam SDS.

"Pogledi na Republiku Srpsku su danas premješteni u Sarajevo. Ne mogu da vjerujem da na Srpsku jednako gledaju SDA i SDS iz Sarajeva. Mi smo do sada imali, a što nam je bilo veoma bitno, to šta Banjaluka misli o procesima", naglasio je Špirić.

Prema njegovim riječima, vlast na nivou BiH se nastoji konstituisati na opasnoj premisi, kao navodno da su SNSD i Dodik osam godina blokirali BiH i sada treba pokazati da se za sve pita BiH, a entiteti ni za šta.

"To je taj sukob koji je opasnost za Republiku Srpsku. Da je SDS prije izbora rekao da će im reper srpstva biti /Sadik/ Ahmetović ili /Željko/ Komšić, pitao bih kako bi prošli na izborima", istakao je Špirić.

On je rekao da će na nasilje koje pokazuje SDS, podržano od SDA i ostalih političkih partija, SNSD odgovoriti snagom partije.

"Ako danas SDS uz pomoć SDA predlaže Komšića ili Ahmetovića /za člana komisije za kontrolu rada OBA, umjesto Špirića/, mi moramo pokazati da smo mi u Domu naroda većina", istakao je Špirić.

Komentarišući ponašanje HDZ-a BiH u pregovorima sa partnerskim strankama o formiranju vlasti, posebno kod formiranja federalne vlasti, Špirić je rekao da ta partija nema nijedan razlog da popusti, jer je ranije bila prevarena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )