FOTO: Srpskainfo

“Kočić među nama - uvijek i zauvijek”, poručili su mladi stvaraoci u okviru programa koji je održan sinoć u Parku “Petar Kočić” u Banjaluci.

Glumci iz Studentskog pozorišta, Dječijeg studija glume “Roda”, DIS teatra mladih i učenici Osnovne škole „Sveti Sava” izvanrednom energijom i snagom umjetničke riječi pokazali su da je umjetnost veća od života, a ljubav prema stvaranju jača od svih prepreka.
 
Ni kiša koja je sve vrijeme padala nije pokolebala Mrgudu, koja je stigla iz Kočićevog zavičaja da podsjeti na riječi srpskog velikana: “Ko iskreno i strasno ljubi istinu slobodu i otadžbinu, slobodan je neustrašiv kao bog, a prezren i gladan kao pas”.
 
Učenici Osnovne škole „Sveti Sava”, zajedno s nastavnicom Milicom Ubavić, podsjetili su na Kočićevu mudrost da slušamo pažljivo ljude oko sebe, da bilježimo njihove sudbine i da ih sačuvamo od zaborava.
 
S pažnjom i s poštovanjem posjetioci su slušali mlade u Parku „Petar Kočić”, potvrdivši aplauzima da im ne smeta što kisnu i da žele da ih podrže i čuju do kraja program koji slavi Kočića.
 
– Čuvaj jezik svoga kraja. Ne kvari ga i ne prevodi. Pokvarićeš i ljude – podsjetili su sinoć školarci na riječi znamenitog Zmijanjca.
 
Božanstveni glasovi članova Pjevačke grupe iz „Osnovne škole” Sveti Sava, zajedno s nastavnicom Jelenom Stanišić, pjesmom su dočarali tradiciju Kočićevog zavičaja.
 
Kočićevski ambijent upotpunili su cvrkut ptica i žubor potoka dok su glumci Studentskog i DIS pozorišta kazivali dosjetke i poruke slavnog pisca i narodnog tribuna.
 
Podsjetili su nas glumci i kako je Kočić “grmio” sa govornice boreći se za prava seljaka i svoga naroda.
 
Najmlađi učesnici, članovi dječijeg studija glume „Roda” pod vođstvom glumice Nene Rodić, ispoljili su iskričavi bljesak mašte i uzvikivali „Hvala ti, Kočo naš”! Izražavajući kreativnost učesnici programa su komunicirali sa publikom, što je toplo pozdravljeno s druge strane scene.
 
Na scenu mašte pozvali su i gradonačelnika Draška Stanivukovića sa kojim se, kako rekoše, često sretnu kod spomenika Petru Kočić, gdje je održan nesvakidašnji kulturno-umjetnički sadržaj.
 
Program koji je povodom ovogodišnjeg Kočićevog zbora izveden po scenariju Nede Simić Žerajić, a u režiji Novice Bogdanovića, pokazao je da Kočićeve riječi zvone i traju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )