FOTO: null

Nastavljeno suđenje specijalcima MUP RS zbog pljačke kombija "Sektor sekjuritija". Razbojnici pucali iz tri puške i koristili pancirno-zapaljivu municiju

U filmskoj pljački blindiranog kombija "Sektor sekjuritija" na auto-putu Banjaluka - Gradiška korišćena je pancirno-zapaljiva municija, pogodna za probijanje metalnih površina. To je dokaz da su razbojnici nameravali da probuše blindirano vozilo. Ovo je zaključak nalaza balističkog veštačenja koji je na suđenju suspendovanim specijalcima MUP RS Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i civilu Olegu Bandi prezentovao šef Odseka za balistiku Federalne uprave policije Bruno Franjić.

O kakvoj se municiji radilo, Franjić je pojasnio tek u okviru unakrsnog ispitivanja koje je sproveo tim odbrane, dok mu republički tužilac Živana Bajić to pitanje nije ni postavila.

- Reč je o vojnoj municiji koja se koristi za probijanje metalnih površina, poput cisterni i slično. Zrna tih metaka na 100 metara udaljenosti probijaju čeličnu ploču debljine šest milimetara - rekao je Franjić.

Iz nalaza se vidi da su razbojnici prema zaštitarima i vozilima "Sektor sekjuritija" ispalili najmanje 17 metaka kalibra 7,62h39 milimetara, jer je na licu mesta pronađeno toliko čaura. Od toga, 10 čaura odgovara pancirno-zapaljivoj municiji, dok su preostalih sedam obični meci.

Franjić je rekao da mu je na veštačenje dostavljeno pet automatskih pušaka "CZ M70", od čega četiri s preklopnim kundakom i jedna sa drvenim, koje su posle hapšenja optuženih pronađene zakopane na Kozari.

Dostavljeni su mu 17 čaura i jedan metak, a iz nalaza se vidi da je tokom pljačke pucano iz tri puške.

- Sve puške bile su tehnički ispravne, a čaure s lica mesta poklapaju se sa čaurama iz tri puške s preklopnim kundacima koje su mi dostavljene na veštačenje. Upoređivanjem čaura utvrđeno je da je 12 ispaljeno iz jedne puške, četiri iz druge i jedna iz treće - rekao je Franjić.

Na pitanje branioca optuženih advokata Jadranke Ivanović balističar je rekao da je pre veštačenja sve puške detaljno morao da očisti od rđe. Opisao je i kako su puške i municija bile upakovane, pri čemu je uočio i jedan propust.

- Materijal mi je dostavljen u papirnim vrećama i sve je bilo upakovano u skladu s pravilima, izuzev čaura. Na vrećama s čaurama nije bilo takozvane evidens trake, već je jednostavno bila zaheftana običnom heftalicom - istakao je Franjić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )