FOTO: null

Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” iz Bijeljine već dugi niz godina čuva srpsku duhovnu muziku od zaborava. Ovaj hor nastupio je na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima, a tradicionalan je učesnik liturgija, svečanih akademija

Repertoar hora čine duhovna i svjetovna djela domaćih i svjetskih kompozitora, piše Glas Srpske .

Dirigent i umjetnički rukovodilac “Srbadije” Desanka Trakilović kaže da svake godine povodom Vaskrsa imaju brojne nastupe.

- Hor će ove godine na Vaskrs učestvovati na crkvenom bogosluženju sa vladikom Hrizostomom u Bijeljini. Na Vaskršnji ponedjeljak održaćemo veliki koncert u Centru za kulturu u Brčkom, dok ćemo 17. aprila, povodom slave Eparhije zvorničko-tuzlanske, učestvovati na liturgiji u Brčkom koju će služiti patrijarh srpski Irinej - kazala je Trakilovićeva.

Ona je dodala da će, u okviru 21. međunarodnog festivala duhovne muzike “Horovi među freskama” u Beogradu, održati koncert duhovne muzike u crkvi Svetog Save.

- Ove godine ukoliko budemo imali finansijskih sredstava planiramo da se prijavimo i na međunarodno takmičenje “Muzika mondi” koje će se održati u oktobru u Kalamati - rekla je Trakilovićeva i dodala da će “Srbadija” i ove godine po 14 put organizovati Međunarodni festival horske muzike “Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini.

Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” na svjetskoj rang-listi u kategoriji tradicionalne muzike zauzima 19. mjesto, dok u ukupnoj svjetskoj rang-listi horova zauzima 91. mjesto.

- Hor je lani osvojio niz nagrada, od čega se izdvajaju dvije zlatne medalje na 7. međunarodnom takmičenju “Isola del Sole Gardo” u Italiji, pobjeda na festivalu horova u Moskvi i posebno priznanje u kategoriji “Velikih horova” u Beogradu - istakla je Trakilovićeva.

Naglašava da hor “Srbadija” stalno radi na svom napretku, tako da ove godine rade aranžmane za niz muzičkih numera, kako bi što više obogatili svoj repertoar.

- Novu obradu dobiće duhovna pjesma “Četvrti duhovni stih” koja je namijenjena za profesionalne ansamble i horove, ali i druge pjesme koje se često izvode na nastupima - kazala je Trakilovićeva.

“Srbadija” trenutno broji oko 160 članova u velikom i oko 120 članova u dječijem horu.


Istorija

Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” osnovano je 1899. godine, a rad Društva obnovljen  je 1992. godine.

Dobitnik je niza priznanja Srpske pravoslavne crkve, međunarodnih priznanja, a predsjednik Republike Srpske ovaj hor odlikovao je Ordenom Njegoša prvog reda.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )