FOTO: InfoBijeljina

Vjernici srpske pravoslavne crkve danas obilježavaju dan Svetog sveštenomučenika Avtonoma.

On je u Italiji živio i propovjedao hrišćanstvo sve dok car Dioklecijan nije naredio veliki progon hrišćana nakon čega se povukao u Vitiniju Azijsku, u mjesto zvano Soreos.

Kako kažu predanja, u tom mjestu je mnoge uveo u hrišćanstvo i sagradio ckrvu Svetog Arhangela Mihaila.

Osim toga, Avtonom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi Limna u kojem žive samo neznabošci pa je tamo i propovjedao o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vjere u jednog Boga i ubrzo su mnogi povjerovali u njegove riječi.

Međutim, Avtonom je tamo stekao i mnogo neprijatelja. Ostalo je zabilježeno da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vrijeme službe koju je Avtonom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vjernicima koji su se tu zatekli.

Prema legendi, tačno dva vijeka nakon smrti Sveti Avtonom se javio u snu jednom vojniku zapovjedivši mu da iskopa njegove mošti.

Tada su svi okupljeni mogli da se uvjere da su ostaci svetitelja netaknuti, a u danima koji su uslijedili mnogi bolesnici su ozdravili samo što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma.

Zbog toga je i dan-danas ostao običaj da se izgovori molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu, koja se vjeruje donosi zdravlje i napredak svakoj porodici, prenosi Telegraf.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )