FOTO: null

Spajanje lokalnih i opštih izbora bez komplikacija bilo bi moguće uraditi tek za 2022. godinu ako bi se sada počelo raditi, istakao je juče Branko Petrić, član Centralne izborne komisije BiH.

Ideja o spajanju lokalnih i opštih izbora 2018. godine sve je prisutnija među političarima i parlamentarcima u BiH. Stranke u vlasti na nivou BiH već su na sastanku lidera prošle sedmice dale pozitivan stav o ovoj ideji. 

"Za sada je to samo ideja. Teško bi se spajanje izbora moglo realizovati za 2018. godinu jer bi se morali mijenjati ustavi radi skraćivanja mandata novoizabranim načelnicima i vijećnicima. Za 2020. godinu bi se morao mijenjati Ustav BiH zbog skraćivanja mandata članovima Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH. Tek za 2022. godinu bi se to moglo uraditi bez komplikacija", pojasnio je Petrić te istakao da je ta ideja potekla jer su izbori izuzetno naporni i "potroše" sve - i stranke i glasače. 

On je podsjetio da su 1990. godine bili izbori za sva četiri nivoa vlasti, nakon čega je izborni sistem iskomplikovan i razdvojeni su lokalni i opšti izbori. 

Inicijativa o spajanju izbora došla je iz HDZ-a. Prošle sedmice dogovoreno je da se formira radna grupa koja će donijeti izmjene Izbornog zakona kako bi ta ideja bila i realizovana. Upućeniji u ovu oblast smatraju da je to nemoguće postići za dvije godine i da je riječ o materiji za koju treba mnogo širi konsenzus da bi se uredila zakonski i ustavno. Iz SNSD-a smatraju da je to još jedan trik stranaka na vlasti na nivou BiH, te da bi za realizaciju trebalo promijeniti Ustav BiH, ali i ustave entiteta i kantona. Tvrde da bi prihvatanje takvog prijedloga i realizacija pali na Ustavnom sudu BiH. 

Lazar Prodanović (SNSD) ističe da mu je žao što oni koji sad zagovaraju spajanje lokalnih i opštih izbora nisu imali sluha za to prije ovih izbora. 

Amir Fazlić (SDA), šef Kluba poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, smatra da je taj prijedlog potrebno dobro izanalizirati i da se vide pozitivne i negativne strane, pa onda, ako bude dobre volje, da taj prijedlog prođe. Njegov kolega Momčilo Novaković (NDP) mišljenja je da bi bilo dobro spojiti opšte i lokalne izbore, ali kao član Ustavno-pravne komisije ovog doma nije siguran da je to moguće uraditi do 2018. godine. 

Damir Arnaut (SBB) kazao je da ta stranka odavno podržava objedinjavanje izbora, jer bi se time uštedjelo oko 12 miliona KM svake dvije godine. 

Da je ovo dobra ideja slaže se i Sifet Podžić (DF). 

Fuad Kasumović, novi gradonačelnik Zenice i nezavisni kandidat na proteklim izborima, kaže da spajanje predlažu gubitnici na ovim izborima, ali da bi bilo dobro da se to uradi kako građane više ne bi maltretirali. 

Novi gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naglasio je da treba postupiti po pravu i da nije moguće retroaktivno mijenjati uslove pod kojima su sada birani načelnici, gradonačelnici i odbornici. 

"Izbori su sprovedeni po izbornim propisima, zakonu, koji je ovim ljudima dao mandat od četiri godine. Znači, retroaktivno se ne može 2018. godine skratiti mandat već se može samo u nekom od narednih izbornih ciklusa utvrditi unaprijed da je mandat na dvije godine", kazao je Radojičić. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, pak, kaže da nema ništa protiv te ideje. 

"Svaki izbori govore o ljudima šta su uradili u prethodnom periodu i ako ništa ne uradite ne možete se nadati povjerenju građana. Ja sam dobio par procenata manje u odnosu na prethodne izbore, i to je jedna od poruka da moramo bolje, više", dodao je Mićić. 

Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac, prokomentarisao je da je sam sebi skratio mandat s obzirom na to da je dao ostavku na mjesto zamjenika ministra civilnih poslova BiH tako da nema ništa protiv spajanja izbora. Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović stava je da nije provodivo ustavom i zakonom spojiti izbore do 2020. godine, a "onako kako se brzo dogovara možda i za 20 godina". Dodao je da ne fali ništa što imamo izbore svake dvije godine.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )