FOTO: null

Inicijativa vladajuće koalicije na nivou BiH da se opšti i lokalni izbori spoje. Cilj da se glasa svake četiri godine, čime bi se uštedelo oko 20 miliona maraka

Na predlog Dragana Čovića, predsednika HDZ BiH, lideri stranaka koje čine vlast na nivou države složili su se u četvrtak u Sarajevu da se pokrene inicijativa za spajanje opštih i lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Cilj ove inicijative je, kako su poručili, da se u BiH održavaju izbori svake četiri godine, a ne svake dve godine kao sada i, naravno, da dođe do uštede novca. Prema procenama iz vladajuće koalicije uštedelo bi se oko 20 miliona maraka.

Ali, i pre nego što se krene u realizaciju izmena Izbornog zakona BiH, prepreka je mnogo, među njima i slučaj "Sejdić i Finci", kao i uključivanje predstavnika manjina u trci za Predsedništvo BiH. Tu je i sistem glasanja u Mostaru, gde Bošnjaci i Hrvati već deset godina ne mogu da se slože oko načina izbora u gradu na Neretvi i jednake zastupljenosti predstavnika ova dva naroda u gradskoj skupštini.

Osim toga, Bošnjaci uporno traže da se u BiH glasa po principu jedan čovek jedan glas i da se na taj način preglasavaju druga dva naroda. To su zahtevi od kojih njihovi predstavnici nikada nisu odustali u pregovorima oko izmena Izbornog zakona BiH. Srbi i Hrvati traže da, kao i dosada, ostane zaštita njihovih interesa, kako bi imali jednak broj predstavnika u državnim institucijama BiH i kako bi se sprečio svaki oblik preglasavanja.

Hrvati opet imaju problem sa izborom hrvatskog člana Predsedništva BiH, jer se dešavalo da bošnjačke stranke kandiduju Hrvata, poput Željka Komšića, i da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabaran glasovima Bošnjaka.

Ostaje i problem održavanja lokalnih i opštih izbora istog dana. Građani bi, ako se to dogodi, na dan izbora popunjavali šest listića.

- Ideja je da ako bude moguće, već za dve godine kad budu opšti izbori u BiH, održimo i lokalne i tako uđemo u novo doba izbornog procesa - kaže za "Novosti" Branislav Borenović, predsednik PDP. - Inicijativa je podržana, a već u narednom periodu stručni timovi vladajuće koalicije započeće pripremu okvirnog dokumenta, kojim bi se išlo u izmene Izbornog zakona BiH, što bi omogućilo spajanje lokalnih i opštih izbora.

Staša Košarac, član GO SNSD i šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PBiH, kaže za "Novosti" da nije realno da se ova inicijativa realizuje do 2018. godine.

- SNSD kao najjača partija u Republici Srpskoj razgovaraće o opciji spajanja izbora u BiH, ali nikakvu odluku nećemo donositi preko noći - ističe Košarac.

On dodaje da su izbori mogli biti spojeni već ove godine, ali da ta ideja nije prošla.

- Mislim da gubitnici na lokalnim izborima sada žele na sve načine da proguraju priču o spajanju izbora. SNSD kao pobednik lokalnih izbora neće ulaziti olako u bilo kakvu priču o spajanju. Želimo da vidimo predloge izmena Izbornog zakona BiH i na koji način bi se povezali izbori u BiH - kaže Košarac.

NEMA RETROAKTIVNOG SPAJANjA

- Može se uređivati spajanje lokalnih i opštih izbora tamo negde 2020. ili 2022. godine, jer su svi izabrani odbornici, načelnici i gradonačelnici prema postojećem Izbornom zakonu dobili mandat na četiri godine. Retroaktivno se nikome ne može uskratiti stečeno pravo, jer bi u suprotnom bili izazvani ustavni i sudski sporovi - rekao je novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )