FOTO: InfoBijeljina

BIJELJINA - Pravo na smještaj u oblasti socijalne zaštite u ustanovu ostvaruje 16 djece i 51 odrasla osoba u Bijeljini, podaci su Centra za socijalni rad zaključno sa septembrom 2019. godine.

Za djecu koja su smještena u dom nabavljena je odjeća, obuća i školski pribor, a obezbijeđena su i sredstava za putne troškove.

Cijenu smještaja korisnika obuhvaćenih sistemom socijalne zaštite određuje Republika i ona se kreće od 650 KM do 725 KM, u zavisnosti od psihofizičkog stanja korisnika, a za devet mjeseci prošle godine za ove je namjene utrošeno je 366.000 KM.

Najviše korisnika iz Bijeljine smješteno je u Zavod za zaštitu ženske djece i omladine Višegrad, gdje boravi 10 lica, zatim devet u Centar za pružanje njege i pomoći u kući "Duga" Lopare, te po sedam lica u Dom "Rada Vranješević" u Banjaluci, Dom za djecu i omladinu ometenu u razvoju Prijedor i Dom za starija lica "Slađur" Bijeljina.

Pravo na zbrinjavanje u hraniteljsku porodicu koristi 15 djece koja su zbrinuta u 13 porodica, a za isplatu ovog prava je za devet mjeseci u 2019. godini utrošeno 89.000 KM, navodi se u izvještaju bijeljinskog Centra za socijalni rad.

Centar za socijalni rad u Bijeljini konstantno populariše hraniteljstvo kao najcjelishodniji oblik zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja i za naredni period planiraju razvijanje urgentnog hraniteljstva, kao i senzibilisanje prijavljenih hraniteljskih porodica za zbrinjavanje djece sa smetnjama u razvoju.

Pravo na njegu i pomoć u kući koristi 15 lica i za isplatu ovog prava utrošena je 21.000 KM.

Ovo pravo obuhvata pružanje usluga održavanja lične higijene i higijene stana, spremanje obroka, nabavku lijekova i sličnu podršku korisnicima i u gradu je primjetna povećana potreba za ovim vidom usluga jer je sve više samačkih domaćinstava kojima je ovakva pomoć potrebna, navode iz Centra za socijalni rad.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )