FOTO: null

Vlada je nestabilna ne samo zbog ekonomske situacije i klimave većine, već i zbog sukoba u SNSD, tvrdi naš sagovornik u intervjuu za Istinu.

Početak političke karijere Adama Šukala obilježila su trvenja unutar tadašnje SNS u Republici Srpskoj.

Distanciranje od tog sukoba i ulazak u koaliciju sa DNS i SRS donio je parlamentarni status Naprednoj Srpskoj, i to više nego što su mnogi očekivali.

Nije previše ni onih koji su očekivali da će dva poslanika NS uskratiti podršku aktuelnoj vladi, kada su već tako blizu vlasti.

Taj postupak je obrazložen činjenicom da institucije nisu učinile ništa na rasvjetljavanju detalja o snimku koji je bacio sumnju na kupovinu narodnih poslanika radi sklapanja skupštinske većine.

Vlada i dalje ima tijesnu većinu, a Šukalo tvrdi da ni dok su davali podršku, oni nisu bili vlast.

Mi nikad i nismo bili dijelom vladajuće većine u klasičnom smislu.

Mi smo imali koalicioni sporazum sa DNS i taj sporazum je potpisan prije opštih izbora u oktobru 2014. godine.

Smatrali smo i smatramo da je Srpskoj potreban treći blok, jedna alternativa politici sukoba, mržnje, omalovažavanja i bezidejnosti.

Vjerovali smo i vjerujemo da je Republici Srpskoj zaista dosta takvih jalovih prepucavanja i da je potrebno otvoriti novo poglavlje.

Poslije izbora smo uvidjeli da je stanje još i gore nego ranije, jer je postojala objektivna mogućnost da Srpska mjesecima ne dobije institucije sistema – vlada ne bi bila formirana, budžet se ne bi usvojio, stradali bi oni najugroženiji – penzioneri, ratni vojni invalidi i ostali korisnici socijalnih fondova – kaže Šukalo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )