FOTO: klix.ba

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima HDZ-a BiH da su ove dvije stranke odlučne da odbrane koncept konstitutivnosti naroda u BiH i da traže nove razgovore o BiH sa trećom stranom bez uplitanja međunarodne zajednice.

Dodik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, naveo da SNSD i HDZ BiH dijele iste vrijednosti, da treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona BiH u dijelu da konstitutivni narodi budu jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika.

Lider SNSD-a ističe da su stavovi o konstitutivnosti naroda legitimni.

On je rekao da će u dogledno vrijeme nadležnim biti predat prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, kao i zakona kojim će biti omogućen način kako eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Dodik je rekao da su razgovarali i o formiranju vlasti na nivou BiH, ali da bošnjačka strana namjerno opstruiše, ne želi da se izabere ministar i zamjenik ministra, te izmišlja nove uslove.

Dodao je da je Čovića upoznao o tome da će srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH obustaviti odlučivanje sve dok ove dvije tačke ne budu riješene.

- U ovu situaciju smo došli zbog međunarodnog faktora koji je ovdje mešetario posljednjih godina - rekao je Dodik.

On je naglasio da politička rješenja traba da dobiju šansu i da ne smiju biti ugrožena ničim, posebno ne intervencionizmom međunarodne zajednice.

Čović je izjavio da je važno riješiti pitanje zakonodavstva u BiH, te dodao da su zbog toga važni razgovori s Dodikom.

- Predstoji nam  nam mnogo razgovora na raznim nivoima da bismo funkcionisali kao normalna zemlja- rekao je on.

Čović je istakao da mu se čini da je BiH u teškom problemu funkcionisanja svih institucija, što je zemlju udaljilo od svih integracionih ambicija.

- Neke institucije funkcionišu dobro, neke loše, a neke nikako. To nas je jako udaljilo od svih integracionih ambicija. Ja sam jedan od rijetkih koji i dalje vjeruje u integracije - naglasio je Čović.
On je naveo da je želio da se upozna o odlukama srpskog naroda s ciljem boljeg razumijevanja odnosa, te da je upoznao Dodika o onome što rade u posljednje vrijeme sa partnerima na rješavanju pitanja izbornog zakonodavstva, da bi konačno izbori mogli da budu održani i u Mostaru.

Čović je zahvalio Dodiku za današnji sastanak, koji je u kontinuitetu dogovaran, a poklopio se sa aktuelnim pitanjima, te izrazio nadu da će ovakvih susreta biti češće.

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, koje su predvodili stranački lideri Milorad Dodik i Dragan Čović.

Uz Dodika, u delegaciji SNSD-a bili su potpredsjednici stranke Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, te članovi Glavnog odbora SNSD-a Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

Delegaciju HDZ-a BiH, uz Čovića, činili su funkcioneri ove stranke Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Josip Jerković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )