FOTO: null

„Snaga nove generacije“ uputila je otvoreno pismo povodom Medunarodnog dana mladih kojim žele da ukažu na probleme položaja i perspektive mladih u nasem drustvu. Pismo prenosimo u cjelosti.

Nezaposlenost mladih potresa i modernu Evropu, sa visokih 23% nezaposlenih mladih. Ako nezaposlenost među mladim ljudima potresa Evropu sa svojih 23%, onda je BiH sa svojih 67% nezaposlenih mladih sravnjena sa zemljom. Nažalost titulu najprimamljivijeg poslodavca u BiH još uvijek nosi javna uprava, što je neprihvatljivo i dugoročno pogubno, jer je za uvjerljivu većinu mladih ljudi mogućnost zapošljavanja u javnoj upravi minimalna i daje lažnu nadu. U RS- u nezaposlenost mladih ima trend rasta. Kako se može vidjeti trenutno je u RS na sceni apsolutni izostanak vizije rješavanja ovog problema od strane vlasti. Programi za zapošljavanje su slabi i neadekvatni. Najčešća forma aktivnosti u ovoj oblasti jesu programi zapošljavanja pripravnika na određeni period, za koju se izdvaja najviše sredstava, a službena revizija učinka pokazala je svu lošu stranu tog procesa. Izuzev formalnog sticanja radnog iskustva, koje ih je činilo administrativno konkurentnijima prilikom konkurisanja za posao, drugih većih efekata od pripravničkih programa nije bilo. Takođe želimo ukazati da obrazovni sistem mlade ne pripremi za tržište rada, što je vjerovatno početna tačka svih ovih problema, te da samo 7% mladih je stambeno samostalno i to 2% onih koji žive kao podstanari, ali odvojeno od roditelja i 5% onih koji žive u stanu ili kući koja je njihovo vlasništvo. Mi želimo napraviti vlast naklonjenu mladima, kroz ispunjavanje svih zakonskih obaveza u domenu zapošljavanja mladih. Takođe želimo oživjeti sistem odgovornosti vlasti prema mladima. Lisabonska deklaracija o politici i programima za mlade veliki značaj daje kreiranju partnerstva između vlasti, privatnog sektora i obrazovnih institucija, zajedno s inicijativama civilnog društva, s ciljem promovisanja zapošljavanja mladih.

Ovim putem „Snaga nove generacije“ želi da podstakne javnost da obrati pažnju na neke od najbitnijih problema mladih, a to su nezaposlenost, obrazovanje i stambena samostalnost. Očekujemo Vašu podršku u ovoj akciji povodom međunarodnog dana mladih.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )