FOTO: null

Četvorica policajaca ubijena su, a sedmorica ranjena hicima iz snajpera u petak u Dallasu tokom jednog od protesta održanih u gradovima diljem SAD-a protiv policijskog ubistva dvojice Afroamerikanaca u posljednja dva dana, javili su lokalni mediji.

Čelnik policije u Dallasu David Brown rekao je da su dva snajpera na povišenom položaju pogodila jedanaest policajaca, pri čemu su trojica ubijena. Policija je nešto kasnije objavila da je i četvrti policajac podlegao povredama, a još je jedan u vrlo teškom stanju. Mediji su javili da se jedna osoba osumnjičena za napad predala policiji.

Pucnjava u Dallasu dogodila se tokom uglavnom mirnog protesta protiv policijske brutalnosti prema afroameričkoj zajednici, nakon što su u razmaku od dva dana policajci ubili dvojicu Afroamerikanaca u američkim saveznim državama Minnesoti i Louisiani.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako ta policijska ubistva pokazuju da se Amerika nužno mora suočiti s "pojavama rasnih predrasuda" u policijskim redovima.

"Tu nije riječ o izolovanim incidentima. Oni ukazuju na šire probleme unutar našeg pravosudnog sistema", ocijenio je Obama.

Ubistvo Philanda Castilea nakon što ga je zaustavila policija u srijedu u Falcon Heightsu u Minnesoti, te ubojstvo Altona Sterlinga dva dana ranije ispred trgovine mješovitom robom u Baton Rougeu u Louisiani, posljednji su u nizu incidenata s policijom i vatrenim oružjem koji su doveli do protesta i poziva za promjenu načina ophođenja policijskih službenika s afroameričkom zajednicom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )