FOTO: Twitter

Nijemac Kristijan Šmit, koga u Federaciji BiH priznaju za visokog predstavnika a u Republici Srpskoj doživljavaju kao turistu, upravo se obraća javnosti.

On je dao rok Parlamentu BiH da donese izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na tzv. integritet izbora, elektronsko brojanje glasova i identifikaciju glasača.
 
Ako se to ne desi, "zaprijetio" je da će on to uraditi nametanjem.
 
– Zbog toga danas govorim o tome da je ovoj moj posljednji poziv parlamentarnoj strukturi da donesu odluku sami. Ako ne, ja ću doći do vremenskih rokova, smatraću da je ovo nepoštovanje birača. Apelovaću na sve, na stranke, da se učvrsti integritet izbornog procesa. Volio bih da domaći organi nađu rješenje. Ukoliko to ne bude slučaj, a to mora da se desi sada, ne u narednom mjesecu, godini – ja bih onda razmislio. Ako do rezultata ne dođe, onda ne možemo zavisiti od nekih obećanja. Ove sedmice se to mora uraditi. Ako se to ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost, koja ima ovlaštenje da donese takvu odluku. Ne radi se o uticaju, miješanju u parlament, nego o jačanju demokratije – tvrdi Šmit.
 
Podsjećamo, sarajevski mediji posljednjih nekoliko dana intenzivno su pisali o tome kako će Šmit izmijeniti Izborni zakon BiH. Imajući u vidu da se izmjene ne vrše u izbornoj godini pomenuto bi trebalo biti doneseno do kraja decembra.
 
Konferencija za medije je zatvorenog tipa, ulaz je dozvoljen samo fotografima i snimateljima ali ne i novinarima. To znači da Šmit, nakon što saopšti ono što je planirao, neće odgovarati ni na kakva dodatna pitanja.
 
Spekuliše se da bi izmjene trebale da se odnose na korištenje elektronske opreme za glasanje, transparentnosti te biranju biračkih odbora.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )