FOTO: null

Direktor policije RS Darko Ćulum u petak je smijenio komandira i zamjenika komandira za poslove kriminaliteta Policijske stanice Lauš u Banjaluci nakon što je utvrđeno da policija nije postupila prema propisima nakon prijave o krađi u ulici Velibora Janje

Suspendovao je i inspektora te policijske stanice, a ti potezi su uslijedili nakon što je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač zatražio od Ćuluma kazne za policajce jer je utvrđeno da nisu odradili posao kako treba.

- Protiv sva tri policijska službenika biće pokrenut unutrašnji postupak s ciljem utvrđivanja postojanja odgovornosti. Direktor policije u skladu sa svojim ovlašćenjima donio je rješenje o rasporedu komandira i zamjenika komandira za poslove kriminaliteta na druge poslove i zadatke - saopštio je MUP.

MUP je utvrdio da službenici Policijske stanice Lauš nisu preduzeli potrebne mjere u vezi sa prijavom od 18. marta da je nepoznato lice iz kuće u ulici u tom banjalučkom naselju ukralo određene stvari. Postupajući inspektor je, nakon izlaska na lice mjesta, okvalifikovao djelo kao krađu i konstatovao da nema potrebe za uviđajem. Nakon analize, uočeni su propusti u radu postupajućeg inspektora, zamjenika komandira za poslove kriminaliteta i komandira te Policijske stanice.

- U kasnijoj istrazi to krivično djelo dovedeno je u vezu sa tragično nastradalim Davidom Dragičevićem, ali u vrijeme prijave ova dva slučaja se nisu mogla dovesti u vezu - naveli su iz MUP-a i dodali da će postojanje odgovornosti i sve okolnosti ovog slučaja utvrditi unutrašnja kontrola.

Davidov nestanak prijavljen je 18. marta, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbasu.

Policija je nakon toga saopštila da je istragom utvrđeno da je smrt mladića nastala utapanjem i da je mladić prije toga učestvovao u tuči, ali da to nije uticalo na tragediju, te da su kod njega pronađene stvari ukradene iste večeri iz pomenute kuće. Porodica Dragičević i dio javnosti smatraju da je David ubijen i zbog toga već mjesec traju okupljanja u Banjaluci sa zahtjevom da bude otkrivena istina.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da su nadležne institucije dužne da dođu do istine o smrti mladića i da tu istinu predoče svima, odnosno cijelom društvu.

- Kao majka, građanin i premijer mogu da kažem da roditelji Davida Dragičevića, građani i javnost imaju pravo da saznaju istinu - rekla je Cvijanovićeva u petak u Istočnom Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje zašto se nije oglašavala o smrti Dragičevića, kazala je da do sada nije davala izjave upravo iz tog razloga da neko ne bi pogrešno razumio, jer njena namjera nije da pravi politikantstvo od teških situacija, te da je "tanka linija" kada se političar oglasi o osjetljivim temama ili pitanjima.

Sjednica

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će biti razmatrano stanje bezbjednosti u Banjaluci i u RS "Pravda za Davida - Pravda za sve", zakazana je za 10. maj. Poslanicima i predstavnicima RS obratiće se Davor Dragičević, otac nastradalog Davida. Sjednicu je zatražilo 29 poslanika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )