FOTO: null

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe bijeljinskog Doma zdravlja Zoran Dakić ocijenio je da se od početka godine smanjuje broj oboljelih od malih boginja na području Bijeljine, i izrazio očekivanje da će se takav trend nastaviti.

Od kada je proglašena epidemija malih boginja ili morbila u Bijeljini, do danas je u bijeljinskom Domu zdravlja registrovano 1.038 oboljelih, od kojih u februaru tri slučaja, odnosno od početka ove godine 206 slučajeva. 

Dakić je rekao Srni da se može reći da se broj oboljelih od morbila smanjuje, s obzirom na to da je u decembru prošle godine bilo prijavljeno ukupno 275 oboljelih, a u novembru 300. 

Prema njegovim riječima, u posljednjih desetak dana u Dom zdravlja Bijeljina u prosjeku se dnevno javi pet do šest lica, dok je, kada je epidemija bila u punom jeku, taj broj bio i do 20 lica dnevno. 

"Očekujemo da će se takva tendencija nastaviti. Ipak, treba da imamo na umu da je i u okruženju - u FBiH i Srbiji, tačnije u južnobačkom okrugu i u Beogradu, trenutno na snazi epidemija malih boginja", rekao je Dakić. 

On je podsjetio da je u FBiH još od februara prošle godine proglašena epidemija malih boginja, koja još traje, te da su sve ovo okolnosti koje, eventualno, mogu uticati na kretanje oboljelih u Bijeljini i u Republici Srpskoj. 

"Ako uzmemo u obzir starosnu strukturu oboljelih, situacija je slična kao i u ostalim opštinama i gradovima Republike Srpske, gdje je još u toku epidemija. U Bijeljini je 28 odsto oboljelih starosti od 20 do 29 godina", naveo je Dakić. 

On je dodao da je 25 odsto oboljelih mlađih od 15 godina, a po 25 odsto ih je i u starosnoj grupi od 15 do 19 godina, kao i starijih od 30 godina. 

Dakić je napomenuo da je najmlađe lice koje je od morbila oboljelo u Bijeljini bilo novorođenče. 

Komentarišući slučajeve oboljelih koji su bili vakcinisani, Dakić je rekao da je među oboljelima bilo sedam odsto onih koji su bili potuno vakcinisani sa dvije doze vakcine, kao i još sedam odsto onih koji su primili samo jednu dozu vakcine. 

"Postoji i oko jedna trećina od ukupnog broja oboljelih za koje nemamo podatke o vakcinaciji, a riječ je o ljudima koji su na ovo područje došli iz drugih krajeva. Srećom, nije bilo smrtnih slučajeva, niti težih kliničkih slika, što je postignuto izuzetnim angažovanjem zdravstvene službe", naglasio je Dakić. 

On je rekao da su važne preventivne mjere koje podrazumijevaju adekvatnu higijenu, provjetravanje prostorija, izbjegavanje masovnih skupova, ali je najefikasnija preventivna i protivepidemijska mjera vakcinacija, koja je obavezna u Republici Srpskoj. 

"Riječ je o vakcini, koju dobijaju djeca sa godinu dana i sa šest ili sedam godina. Takođe, naredbom ministra zdravlja iz 2010. godne naloženo je da sva lica starosti do 19 godina budu vakcinisane sa dvije doze vakcine", podsjetio je Dakić. 

Epidemiju malih boginja u Bijeljini Dom zdravlja prijavio je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 27. oktobra prošle godine. 

U Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini 30. januara je uvedena zabrana posjeta pacijentima koja će trajati do okončanja epidemije morbila. 

Prema riječima direktora Bolnice Siniše Maksimovića, informacije o hospitalizovanim pacijentima mogu se dobiti telefonom od dežurnih ljekara i načelnika bolničkih službi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )