FOTO: null

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je za poslovni portalCAPITAL.ba da je Srpskoj potrebno više notara i najavio mogućnost smanjenja notarskih naknada.

Kasipović je rekao da je Ministarstvo na čijem je čelu pripremilo radnu verziju novog zakona o notarima, koji bi na jesen trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri i koji bi trebalo da odgovori na pitanje budućnosti notarske službe.

Predmet razmatranja u narednom periodu, između ostalog, biće i notarske naknade.

„Naknade se moraju prilagođavati realnim mogućnostima stanovništva. To znači da ćemo dobro analizirati naknade po pojedinim vrstama notarskih usluga. Ukoliko bude postojala mogućnost da ne ugrozimo funkcionisanje notara, moguće je da one budu i smanjene“, rekao je Kasipović.

Govoreći o nedostatku notara u Republici Srpskoj i informacijama da pojedini notari lobiraju da se taj broj ne povećava jer im tako više odgovara, Kasipović je rekao da Srpskoj nedostaje određen broj notara, ali da će i o tome biti riječi nakon ljetne skupštinske pauze.

„Potrebno nam je još notara, ali sve to mora sačekati jesen i sami sebi moramo odgovoriti na dilemu u kojem pravcu ćemo kreirati novi zakon o notarima u pogledu važnih pitanja, kao što su pitanje njihove mjesne nadležnosti, ukupnih zaduženja i mogućnosti šta sve mogu i treba da rade notari, kao i u pogledu godina starosti do kojih mogu da rade“, naglasio je Kasipović.

Mišljenje Notarske komore Republike Srpske je izostalo jer se predsjednik Komore Marinko Plavšić, koji je jedini ovlašten da daje izjave, nije javljao na telefon.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )