FOTO: null

Bijeljini je u drugoj polovini 2014. godine zabilježeno 247 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, što je smanjenje za 16,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u izvještaju Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina.

Prema policijskoj statistici, najčešći uzroci prekršaja su međukomšijska i slična netrpeljivost koja je bila povod za 174 prekršaja, alkohol u 28 slučajeva i neriješeni imovinsko-pravni odnosi u 15 slučajeva. 

Radnim danima dogodilo se više prekršaja nego u dane vikenda i praznika, a najviše prekršaja evidentirano je u vremenu od 22.00 do 24.00 časa, najmanje između 4.00 i 8.00 časova. 

Najbrojniji izvršioci prekršaja su lica starija od 40 godina, a prijavljena su i četiri maloljetnika. 

Zbog narušavanja javnog reda i mira u Bijeljini je u drugoj polovini 2014. godine slobode lišeno 25 lica. 

U ovom periodu policija je zbog uspostavljanja narušenog javnog reda i mira u 78 slučava upotrijebila silu, u 71 slučaju upotrijebljena su sredstva za vezivanje, a u sedam slučajeva fizička snaga. 

Svi sportski, kulturni i vjerski skupovi kojima je prisustvovalo i po više hiljada posjetilaca protekli su mirno, a u vaspitno-obrazovnim ustanovama u ovom periodu nisu zabilježeni slučajevi narušavanja javnog reda i mira. 

Policija je u 72 slučaja narušavanja javnog reda i mira podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i izdala 169 prekršajnih naloga protiv 291 lica. 

U 92 slučaja policija je obavijestila nadležne gradske službe o prekoračenju radnog vremena u ugostiteljskim objektima gdje se često događaju prekršaji, a konzumiranje alkohola je jedan od najčešćeh uzroka ovih prekršaja. 

Među narušavanjima javnog reda i mira je 111 fizičkih napada, 59 svađa sa vikom i nepristojnim ponašanjem, 44 svađe sa vrijeđanjem drugog lica, 38 slučajeva ugrožavanja bezbjednosti prijetnjom napada na život i tijelo i 24 slučaja ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija. 

Izvještaj CJB Bijeljina o stanju javnog reda i mira u drugoj polovini prošle godine biće razmatran na sjednici Skupštine grada 6. februara. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )