FOTO: pixabay

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske Gordana Guzijan izjavila je danas da je prošle godine zbog pandemije virusa korona bilo za 15 odsto manje prikupljenih doza krvi, ali da su ispoštovane sve potrebe pacijenata, zbog smanjenih operativnih programa i manje pacijenata kojima je trebala krv.

Kada je prošle godine proglašeno stanje pandemije virusa korona u početku, u martu i aprilu, došlo je do zastoja u radu svih naših službi. Bile su otkazane sve za taj period zakazane akcije, ali, sa druge strane, u bolnicama su bile smanjene potrebe za dozama krvi  – rekla je Guzijanova novinarima tokom okruglog stola “Unapređenje programa dobrovoljnog davalaštva krvi” u Banjaluci.
 
Ona je podsjetila da su nakon aprila prošle godine stizale i određene prepruke koje su se ticale izbora davalaca krvi.
 
– Naš rad se odnosio na poštovanje datih higijensko-epidemioloških mjera i u tom smislu smo u hodu uvodili te mjere i uspjeli da posao vratimo u nekakvu normal – navela je Guzijanova.
 
Ona je, uz konstataciju da je dio stanovništva prebolio virus korona, a dio se vakciniše, rekla da, prema preporukama, lice može dobrovoljno da da krv 28 dana nakon revakcinacije ili 28 dana nakon preležanog kovida 19 sa blažim simptomima.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač navela je da je pandemija virusa korona donijela određene poteškoće u organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi.
 
– Smanjen je broj organizovanja tih akcija zbog poštovanja epidemioloških mjera i došlo je do situacije da je stanovništvo obolijevalo od virusa korona. Uprkos takvim teškoćama trudimo se da organizujemo te akcije – rekla je Kovačeva.
 
Ona je naglasila da je, i pored tih objektivnih uslova, uspješno nivelisan broj davalaca u prosjeku koji je bio zadnjih godina, jer je u određenim lokalnim zajednicama bilo izuzetno dobro organizovanje dobrovoljnog davanja krvi.
 
Kovačeva je naglasila da je bilo i pojedinih sredina koje nisu uspjele da organizuju akcije prema predviđenom planu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )