FOTO: null

Na Gradskom groblju Pučile u Bijeljini danas je služen parastos za 33 borca 1. pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske koji su, braneći svoja ognjišta, ubijeni na današnji dan 1993. godine u napadu združenih neprijateljskih

Borci ovog bataljona su za sat vremena imali i 32 ranjena borca, a 10 ih je nestalo.

Ratni komandant ovog bataljona Borivoje Đokić kaže da taj "krvavi" dan nikada neće zaboraviti njihovi saborci koji su se i danas okupili, uz brojne članove porodica poginulih, prijatelja i sugrađana, kako bi obilježili dan stradanja ovih mladića.

"Svakog aprila na današnji dan okupljaćemo se ovdje, zajedno sa porodicama ubijenih, ranjenih, zarobljenih i sjetiti se ovog tragičnog događaja kada smo imali ogromne gubitke", rekao je Đokić i dodao da to čine i zbog budućih generacija da ovaj događaj ne bi bio zaboravljen i da žrtve ne bi bile uzaludne. 

On je naglasio da ovi borci ne smiju biti zaboravljeni. "Ovi borci osjetili su svirepost neprijateljskog ubijanja, odsijecanja glava nakon zarobljavanja, što imamo dokumentovano. Oni, odnosno njihove porodice danas zaslužuju mnogo veću pažnju", kaže Đokić.

On je naveo da je Boračka organizacija Bijeljina, koja je organizator pomena na žrtve ovog zločina, obnovila spomenik, dopisala ispuštena imena stradalih, izgradila krst. 

"Pišemo i brošuru povodom ovog događaja, odnosno bilježimo svaki podatak da ostane kao dokument, da se nikad ne zaboravi zločin počinjen nad ovim ljudima", rekao je Đokić i dodao da će svaki pisani dokument o stradanju Srba u odbrambeno-otadžbinskom ratu biti važan i dragocjen budućim generacijama.

Na obnovljeni spomenik poginulim borcima na majevičkom ratištu prislužene su svijeće, položeno cvijeće i vijenci predstavnika Boračke organizacije, gradske uprave, saboraca, prijatelja i članova porodica mučki ubijenih Srba 21. aprila 1993. godine. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )