FOTO: InfoBijeljina

Prema optužnici, Grujićeva je obračunavajući zarade i naknade u Ministarstvu boračko-invalidske zaštite sebi uvećavala platu.

Osnovni sud u Banjaluci još nije zakazao početak suđenja Milani Grujić (37), nekadašnjoj službenici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, koja je sama sebi isplaćivala uvećanu platu oštetivši budžet RS za 109.044 KM.

U Tužilaštvu navode da je optužnica protiv Grujićeve potvrđena 28. februara ove godine, kao i da je u međuvremenu negirala krivicu. Na teret joj se stavljaju krivično djelo prevare u službi i obmana pri dobijanju kredita u iznosu od 146.000 KM.

- Predmet se nalazi u radu, a glavni pretres protiv optužene biće zakazan u skladu s rasporedom i planom rješavanja predmeta postupajućeg sudije koji se rješavaju hronološkim redom, zavisno od datuma inicijalnog akta u predmetu - rekao je portparol banjalučkog Osnovnog suda Nikola Gatarić.

TROGODIŠNjE POTKRADANjE

O malverzacijama službenice Vlade RS "Novosti" su ekskluzivno pisale još 2018. godine, nakon čega je uslijedila istraga koja je rezultirala podizanjem optužnice i udaljenjem Milane Grujić s posla. Iako je slučaj otkriven upravo u resornom ministarstvu, nejasno je zašto im je trebalo čak tri i po godine da utvrde da ih službenica potkrada.

Prema optužnici, Grujićeva je prevaru u službi počinila obavljajući poslove službenika za obračun ličnih primanja i naknada Odeljenju za finansijsko računovodstvene i analitičke poslove Ministarstva boračko-invalidske zaštite, od 1. januara 2015. do 31. jula 2018. tako što je sama sebi uvećavala platu.

- Nakon što bi unela podatke u računarsku aplikaciju COP (Centralni sistem obračuna plata) i obračun plata dostavila na kontrolu načelniku Odeljenja Grujićeva je, u namjeri pribavljanja imovinske koristi, ponovo ulazila u sistem i mijenjala koeficijent svoje plate sa "7" na "13", kao i dodatak na platu u apsolutnom iznosu - navodi se u optužnici.

Tako falsifikovane dokumente je ovjeravala svojim potpisom i dostavljala ih na potisivanje tadašnjem resornom ministru Milenku Savanoviću. Time je ministra dovela u zabludu da se radi o ispravnim obračunima i tako sebi omogućila nezakonitu isplatu uvećane plate.

- Kroz neto isplate ostvarila je korist u iznosu od 74.782 KM, dok je kroz bruto iznos nanijela štetu budžetu RS u iznosu od 109.044 KM - navodi se u optužnici.

Druga tačka optužnice odnosi se na lažiranje podataka prilikom podnošenja zahtjeva za dobijanje kredita kod komercijalnih banaka. Bankama je dostavljala neistinite podatke o svojoj plati, na osnovu čega joj je odobrena isplata sedam kredita u iznosima od 1.000 KM do 100.000 KM.

Ukoliko se dokaže krivica, prema Krivičnom zakoniku RS, Milani Grujić za oba djela prijeti kazna od dvije do 10 godina zatvora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )