FOTO: null

Jedinica za podršku Centra javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina u svom radu koristi i četiri službena psa, od kojih je jedan njemački ovčar, a tri su belgijski ovčari malinoe.

Vođa tima vodiča službenih pasa Zoran Vidojević kaže da su malinoe vrlo inteligentni i radni psi koji u policijskim redovima zamjenjuju njemačke ovčare, jer su izdržljiviji i imaju duži radni vijek. 

Prema njegovim riječima, radni vijek njemačkog ovčara je pet do sedam godina, a malinoe mogu biti operativni i duže od 11 godina. 

Novinari su prisustvovali jednom dijelu obuke pasa na ekonomiji bijeljinskog zatvora, tokom kojeg su Ris, Don, Aron i jedina ženka među službenim psima Dona prikazali umijeće pronalaženja narkotika i eksploziva, napada i potrage na terenu. 

Vidojević je rekao da su tri mlada psa još na obuci, a obuka službenog psa traje od šest mjeseci do godinu dana i podrazumijeva osnovnu socijalizaciju, poslušnost i disciplinu psa, pomoćnu obuku uz određena pomagala i specijalizaciju u kojoj se određuje šta će pas dalje raditi i koja će mu biti namjena u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/. 

Vodič objašnjava da se službeni psi mogu obučiti kao patrolni, za pronalaženje narkotika i za pronalaženje minsko-eksplozivnih sredstava. 

Patrolni psi su univerzalni i koriste se za obuku i napad, za praćenje traga, pronalaženje i hvatanje lica koja su počinioci krivičnih djela i za sprovođenje i čuvanje tih lica. 

"Sa psima radimo preventivno i represivno, preventivno, vodič sa službenim psom na vidnom mjestu na terenu već svojim izgledom djeluje na odvraćanje izvršioca krivičnih djela, a koriste se prilikom obezbjeđenja ličnosti, sportskih manifestacija, većih skupova ili za zaprečavanje nekog prostora, odnosno za usmjeravanje mase u željenom pravcu", kaže Vidojević. 

On dodaje da se represivno službeni psi koriste za uspostavljanje već narušenog javnog reda i mira u većem obimu. 

Vođa vodiča službenih pasa u CJB Bijeljina kaže da sa jednim psom radi samo jedan čovjek, vodič i pas su usko povezani, pa kada bi se desilo da vodič uzme drugog psa, taj pas bi uradio možda pet odsto posla ili ništa. 

"Vrhunski službeni pas je odraz svog vodiča, gdje se vidi njegov trud i rad i uloženo vrijeme. Ako se pravilno radi sa psom, bez prevelike galame i kažnjavanja, ako pas radi opušteno sa svojim vodičem, onda se dobijaju i dobri rezultati", ističe Vidojević. 

Prema njegovim riječima, važno je da pas bude perspektivan, radan i zdrav i da voli svoj aport, a to je njegova igračka. 

"Aport je za pse obična plastična ili gumena loptica i oni se u suštini prilikom pretrage igraju, ali odrađuju posao za policiju", objašnjava Vidojević. 

On kaže da se sa službenim psima radi sistemom pozitivne potvrde ili nagrade i da se pas nikada ne kažnjava. 

Najbolja nagrada za dobro urađen posao službenom policijskom psu je aport, ili loptica, njegova igračka, a vodiči psa nagrade i pohvalnim uzvikom bravo ili tako što ga potapše. 

Prema riječima Vidojevića, policajac koji postaje vodič prvenstveno mora da voli životinje, pogotovo pse, mora biti maksimalno strpljiv u radu i potom prolaze razne kurseve i seminare. 

Sa desetogodišnjim iskustvom vodiča, on kaže da je svaki rastanak sa psom težak, jer se godinama policajac i njegov pas srode kao cjelina. 

Vođa tima vodiča službenih pasa u Jedinici za podršku CJB Bijeljina Zoran Vidojević navodi da se pas koji završi radni vijek u policiji udomljava tako što se prvo ponudi svom vodiču ili drugom od kolega. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )