FOTO: null

Služba za transfuzijsku medicinu u Bijeljini nastavila je u 2015. godini trend povećanja uzetih doza krvi za skoro 15 odsto i tu godinu u Službi ocjenjuju veoma uspješnom.

"Nastavljen je trend povećanja broja usluga, kako ambulantnih, tako i za potrebe odjeljenja bijeljinske bolnice, a najvažnije od svega je da smo povećali broj i pregledanih davalaca krvi i uzetih doza krvi", rekla je za Srnu načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Bijeljina Snežana Gegić. 

Ona je navela da je u prethodnoj godini pregledano 5.450 davalaca i uzeto 4.559 doza krvi, te da je u odnosu na 2014. godinu napravljen i mnogo veći broj komponenti krvi. 

Gegićeva je naglasila da je, osim povećanja ukupnog broj doza krvi, u Službi zabilježen i povećan broj prvih davanja, što je važno za podmlađivanje davalaštva na kojem se u svijetu bazira strategija zdrave i bezbjedne krvi, te za budućnost davalaštva krvi u ovoj regiji. 

"Mi smo regija sa velikim brojem stanovništva podesnog za davanje krvi, tako da uzimamo mnogo veći broj jedinica krvi nego što je potrebno i što može da potroši bolnica u Bijeljini, koja nam pripada", rekla je Gegićeva. 

Ona je navela da se veliki broj doza krvi, kao i njenih komponenati šalje tamo gdje je najpotrebnije, zbrinjavamo bolnicu Zvornik, veoma često ih šaljemo i u Foču, ali najveći broj, oko 60 odsto od ukupno napravljenih komponenti, prosleđujemo za Banjaluku. 

"Tamo se liječe najteži pacijenti koji zahtijevaju najveći broj doza, odnosno komponenti krvi za liječenje", kaže Gegićeva. 

Govoreći o uspjehu u povećanom broju napravljenih komponenti krvi, Gegićeva je istakla da se u tom pogledu slijedi moderna svjetska transfuziologija, pojasnivši da se pacijentu više ne daje cijela krv kao nekada, nego se uz mogućnosti koje pruža najsavremenija oprema od jedne doze krvi prave četiri komponente za četiri pacijenta, šta je kome potrebno. 

Prema njenim riječima, Transfuzija u Bijeljini uz vrhunsku opremu ima i vrlo razvijeno terensko davalaštvo krvi, a sa Društvom dobrovoljnih davalaca krvi "Rudar" iz Ugljevika oborili su rekorde ostvarivši 500 prikupljenih doza na terenu u jednom danu. 

Ona kaže da je u bijeljinskoj Službi za transfuziju dostignut omjer od skoro 90 odsto dobrovoljnih davanja krvi prema desetak odsto namjenskih ili porodičnih davanja, što je vrlo važno da bi se zadovoljila potreba da krv čeka pacijenta, umjesto da pacijent čeka krv. 

Prema njenim riječima, tokom 2015. godine u regiji su prikupljene količine krvi koje predstavljaju, nakon Banjaluke, najbolji rezultat među 10 organizacionih centara Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. 

Gegićeva ističe da rad Zavoda za transfuziju i njegovih organizacionih jedinica omogućava u svakom trenutku u Republici Srpskoj jednostavnu i brzu razmjenu krvi i krvnih produkata, bez problema i prepreka. 

Služba za transfuzijsku medicinu u Bijeljini, prema riječima Gegićeve, uz najsavremeniju opremu ima i vrhunski kadar. 

"Naš rad po svjetskim postulatima bezbjedne krvi od 2015. godine prati i useljenje u adaptiran i namjenski renoviran prostor koji zadovoljava sve uslove za rad", rekla je načelnik Službe za transfuzijsku medicinu u Bijeljini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )