FOTO: Glas Srpske

Kristijan Šmit ušao je u BiH kao njemački diplomata, a ne kao diplomata Ujedinjenih nacija, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

"To je jasan dokaz da Šmit nije visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini", rekao je direktor ove službe Žarko Laketa, prenosi RTRS.
 
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić, očekuje od Tužilaštva BiH da sprovede istragu o Šmitovom nelegalnom boravku u BiH, a pravnici pitaju da li će Njemačka odgovarati zbog toga što je njihov državljanin nelegalno izmijenio Krivični zakon BiH i urušio ustavni poredak BiH.
 
"Kristijan Šmit je ušao u BiH kao njemački diplomata, što je još jedna potvrda da Šmit nije visoki predstavnik u BiH jer Ujedinjene nacije nisu potvrdile njegov mandat", ukazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa i predočio da svojim neovlašćenim aktivnostima Šmit urušava ustavni poredak BiH.
 
On je potvrdio da će svaki predstavnik Republike Srpske u institucijama BiH po zakonu štititi interese Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika.
 
"Nećemo dozvoliti klasičnu zamjenu teza, jer trenutno mi smo jedini koji štite Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Laketa.
 
Informacija službe za poslove sa strancima i ranije dostavljeni podaci bezbjednosnih agencija o Šmitovom lažnom predstavljanju i nezakonitom unošenju oružja u BiH, trebalo bi da budu i više nego dovoljan argument za tužilaštvo da istraži njegov boravak u BiH.
 
"Očekujem da tužilaštvo sprovede istragu protiv gospodina Šmita, da utvrdi (činjenice) i da obavijesti javnost o rezultatima. Očekujem da reaguju i druge bezbjednosne agencije i sve druge agencije u BiH koje imaju vezu sa boravkom gospodina Šmita u BiH", rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Nenad Nešić.
 
Prema najnovijim informacijama, Tužilaštvo BiH je odredilo tužioca na osnovu podataka bezbjednosnih agencija dostavljenih prije nepunih trideset dana, ali za sprovođenje istrage se čekaju dodatni dokazi SIPA o počinjenom krivičnom djelu.
 
Još se čeka i odgovor direktora SIPA Darka Ćuluma da li je agencija dostavila te dokaze i da li je za njega lično Kristijan Šmit visoki predstavnik.
 
U međuvremenu, pravnici upozoravaju da građanin Njemačke nije mogao da izmijeni Krivični zakon BiH po kojem se sudi predsjedniku Republike Srpske.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )