FOTO: null

Tužilaštvo BiH konačno spremilo optužnicu za jednu od najžešćih bankarskih afera. U sklopu istrage hapšene i direktorke Agencije za bankarstvo Srpske i IRB

Tužilaštvo BiH je, posle punih 18 meseci, spremilo optužnicu u predmetu Bobar banke i ona će biti prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH. U optužnici se predlaže saslušanje više od 100 svedoka optužbe, a priloženo je više stotina materijalnih dokaza, kao i opsežna stručna veštačenja. Kako u Tužilaštvu BiH kažu, optužnica obuhvata veći broj fizičkih osoba koje se terete da su organizovano delujući počinile krivična dela zloupotrebe ovlašćenja u privredi i finansijskog kriminala.

Pojedinci su, kako navode u Tužilaštvu BiH, kriminalom preko Bobar banke i kredita koji su nezakonito dobijali stekli protivpravnu korist od 125 miliona maraka!

U Tužilaštvu BiH u sredu su bili "zakopčani do grla" oko imena sa optužnice, ali "Novosti" saznaju da će se među optuženima naći i osobe koje su hapšene u akciji "Lavina" od marta ove godine.

Tada su na području Republike Srpske, pored desetak uhapšenih bankara i privrednika, privedene i Slavica Injac, direktorka Agencije za bankarstvo RS, i Snežana Vujnić, direktorka Investiciono-razvojne banke RS (IRB).

Tužilaštvo BiH je još u julu blokiralo imovinu osoba koje su obuhvaćene istragom.

Podsećanja radi, u velikoj akciji SIPA kodnog imena "Lavina", a po nalogu Tužilaštva BiH, zbog malverzacija u finansijskom sektoru i oko Bobar banke na području Republike Srpske u martu je uhapšeno desetak osoba. Najzvučnija imena među uhapšenima su upravo bile Slavica Injac i Snežana Vujnić.

Osim njih, privedeni su i bivši direktori Bobar banke, Petar Cacanović (61) i Ana Mirosavljević (38), zatim članovi Nadzornog odbora u ovoj banci, Sonja Kurtuma (40) i Saša Tomić (36). Pored njih uhapšen je i interni revizor Zdravko Dubov (59), direktor Sektora rizika u banci Batrić Đurišić (67) i zamenik direktora banke i direktor Sektora korporativnog bankarstva Igor Prodanović (42).

Svi uhapšeni su nakon saslušanja pušteni na slobodu, ali je Slavici Injac i Snežani Vujnić određen kućni pritvor.

Inače, u Tužilaštvu BiH kažu da je istraga trajala ukupno oko 18 meseci. Prikupljeno je više stotina dokaza, kroz veštačenja i saslušanja više desetina svedoka, a optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke, kojima je prouzrokovana šteta od približno 130 miliona maraka, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, preduzeća i građani.

Istragom je utvrđeno, da su putem ove banke, ciljano plasirani krediti pravnim osobama - članovima Bobar grupe povezanih lica, sa nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti banke. S druge strane, pojedinci kojima su davani krediti, stekli su nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona KM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija države i entiteta, sredstva opština i javnih preduzeća, kao i depoziti građana.

- Predmet "Bobar banka" najsloženiji je predmet finansijskog kriminala u postdejtonskoj BiH - poručili su iz Tužilaštva BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )