FOTO: Glas Srpske

Sarajevo - Bošnjačke organizacije uputile su zahtjev ministarstvima prosvjete i kulture zemalja regiona da se iz školskih programa uklone knjige "Gorski vijenac" P. P. Njegoša i "Peščanik" Danila Kiša, zbog kako su istakli, "neprimjerenog sadržaja i mržnje prema islamu, muslimanima, Bošnjacima i Albancima".

Iza ove inicijative stala je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, KZB "Preporod", Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, bošnjačka nacionalna vijeća u Crnoj Gori i i Srbiji, Matica bošnjačka i Bošnjačka kulturna zajednica.

Prema navodima autora ovog dopisa pomenuta djela su godinama izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ, ali su i navodno doprinijele da BiH postane mjesto koje je na "najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima velikosrpske ideologije".

- Taj superioristički mentalitet, baziran na navedenim djelima živi do danas i njeguje se kroz sistem obrazovanja i ideologiju velikonacionalizma, aktima koji su prethodnica genocida. Ne smijemo nikako zaboraviti rasističke teme iz navedenih djela. Preko njih su se "odgajale" generacije srpske i crnogorske djece. Ta priča o osveti, ubijanju i mržnji prema muslimanima instalisana je u obrazovni sistem kao kulturni kod i ona uvijek i nanovo priprema buduće "junake" koji će je bez ikakvih moralnih zadrški slijediti - istakli su autori ovog dokumenta dodajući kako su Bošnjaci jedini narod u Evropi nad kojim je izvršen genocid korišćenjem matrice mržnje prema islamu i muslimanima na osnovu knjiga "Gorski vijenac" i "Peščanik".

Oni su čak ova dva epohalna djela uporedili sa Hitlerovim dodajući i da se protive da bilo koja književna nagrada nosi ime pomenutih pisaca.

- Vladama u regionu dajemo rok od 100 dana da postupe po našem zahtjevu, prije nego što se obratimo međunarodnim institucijama - navedemo je na kraju ovog dopisa.

Profesor savremenog srpskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić ističe da se radi o zlonamjernom banalizovanju književnih tekstova, ali i veličina poput Njegoša i Kiša.

Prema njenim riječima, za nju je smiješno i neozbiljno u književnim tekstovima koji se bave slobodarskim duhom i opisuju borbu protiv tiranije i osvajača, tražiti neku vrstu velikosrpske ideologije.

- U "Gorskom vijencu" se ne spominju nikakvi Bošnjaci. Ako se oni prepoznaju u Osmanskoj carevini i identifikuju sa Turcima iz tog doba, onda oni imaju problem sa svojim identitetom - kaže Babićeva dodajući da se radi o jeftinoj podvali iza koje se kriju politički ciljevi.

Sa Babićevom se slaže i profesorka na katedri za srpski jezik i južnoslovenske književnosti Filozofskog fakulteta u Nikšiću Jelica Stojanović naglašavajući da nema nijednog epa koji ne suprotstavlja tiraniju i borbu za slobodu.

- To je u osnovi svakog epa, borba protiv osvajača i porobljivača. Na tome je građeno i Njegoševo djelo. Po tom principu bi se svi epovi svjetskog nasljeđa mogli proglasiti za genocidnim. Pa i oni koji u svom nasljeđu ima islam, ali i skandinavski i germanski narodi. Prema tom viđenju, trebalo bi uništiti najveličanstvenije u svjetskoj književnosti - rekla je Stojanovićeva dodajući da su upravo ovakva razmišljanja, ali i zahtjevi u stvari "genocidni".

Smeta im i Ivo Andrić
Prije nekoliko godina na "udaru" se našao nobelovac Ivo Andrić, čiju je literaturu akademik Rusmir Mahmutćehajić nazvao genocidnom, upoređujući je sa ideologijom pogroma. On je istakao da Andrićeva djela reflektuju netrpeljivost prema muslimanima, koja je kasnije navodno dovela do masovnih ratnih pokolja u Drugom svjetskom ratu i ratu devedesetih godina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )