FOTO: null

Za umjetnost se nije opredijelio kao profesiju, ali mu je crtanje i slikanje drag hobi, koji njeguje već decenijama. Milenko Spasojević slikarstvo promatra kao igru, nešto neozbiljno i neopterećujuće.

To mi je vid relaksacije i hobi bez kojeg ne bih bio ono što jesam, kaže Spasojević.

Milenko Spasojević iz Ugljevika dar za bavljenje umjetnošću otkrio je još u ranom djetinjstvu, kako kaže, već u svojoj sedmoj godini.

Prvi crteži su bili inspirisani junacima iz crtanih filmova i serija. Kako je vrijeme odmicalo Milenko je otkrio dar i za vajanjem. Vremenom je pokušavo da usavršava svoj talenat, koristeći razne tehnike slikanja i crtanja. Oduševljava se ogromnim dijapazonom mogućnosti koji rad s bojama otvara. Crteže najčešće radi na masnom voštanom papiru. Za crtanje koristi olovku i pomalo ugljen, a za slikanje pastel i temperu. Voli da slika  pastelom jer mu je, kako kaže, zanimljivo to musavo mazanje prstima i rukama, a ta tehnika koliko - toliko dopušta korekcije.

Uspješno  radi portrete, mada ga u zadnje vrijeme najviše zaokuplja slikanje ikona. Kaže da  slikanje za njega predstavlja relaksaciju tijela i duše. Ovakav hobi pruža veliki "izduvni ventil" jer omogućava da se na jedan posredan način iskažu osjećanja i misli. 

- "Ovim se ne bavim profesionalno, pa sam u neku ruku oslobođen tehničko stilskih pravila i ograničenja", kaže Milenko.

Svoje iskustvo sticao je kao slikar portreta na Jadranskom moru počevši od Makarske, Zaostroga, Herceg Novog do Igala,  i ne pamti koliko je portreta do sada naslikao. 

- "Inspiraciju za slikanje najčešće crpim iz prirode, a kod slikanja  portreta tražim sjaj u očima, jer oči su ogledalo duše" kaže Milenko.

Samo  malo mašte dovoljno je da svaku zamisao pretvori u stvarnost. Vještinu slikanja i crtanja želi prenijeti  i na svoju  djecu koja mu se rado i često pridruže u stvaranju njegovih umjetničkih djela. Najveće zadovoljstvo u radu mu pričinjava sklapanje više slika u jednu cjelinu stvarajući  svoj umjetnički mozaik . 

- "Nisam nigdje izlagao, ipak je ovo samo hobi. Vjerojatno ne bih ni imao materijala, jer sam većinu radova poklonio, a neke i prodao nekim  znatiželjnicima moje umjetnosti  koji su imali posebne želje i narudžbe . Uglavnom povratne informacije dobijam od porodice, poznanika i prijatelja", kaže na kraju intervjua za portal InfoBijeljina Milenko Spasojević.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )