FOTO: null

Jedna od težih, vrlo interesantnih i svojom nepredvidivošću primamljivih slikarskih tehnika je slikanje na svili. Rada Marinković, likovna umjetnica iz Popova kod Bijeljine, oslikavanjem svile bavi se decenijama.

Budući da ova tehnika nije baš poznata na našim područjima i dosta se malo radi, meni je ona izazov i s njom želim pokazati nešto drugačije od ostalih tehnika. Svila je i dalje materija koji me najviše inspiriše u mom stvaralaštvu, kaže Rada za portal InfoBijeljina, koja je uvijek imala ljubav prema likovnoj umjetnosti i bila oduševljena bojama.

Svojom glatkoćom, finoćom, svilenkastim sjajem, nježnošću, ali ujedno i izuzetnom čvrstoćom, te sa svim svojim karakteristikama koje joj s pravom osiguravaju naziv kraljice vlakana, svila je oduvijek bila tkanina koju su mogli priuštiti samo najbogatiji (carevi, kraljevi, plemstvo).  Njen besprijekorni izgled ne mogu nadomjestiti ni najbolje umjetne tkanine, te je od davnine oslikavana i kao takva i danas predstavlja sastavni dio mode najpoznatijih svjetskih kreatora. 

Kod slikanja svila pred umjetnike postavlja velike izazove zbog svoje nepredvidivosti. Sama ljepota oslikavanja ne može se riječima opisati, to treba doživjeti. Kod rada zahtijeva brzinu i veliku spretnost, jer se jako brzo suši. Zato su važne sekunde. Ako reagujete  prekasno, onda joj ne možete više ništa, a popravljanja u svili nema. Svila se na da  u potpunosti kontrolisati  jer ona radi svoje sve dok se ne osuši. Slikanje na svili zaista treba voljeti i u radu biti izuzetno strpljiv inače se brzo odustaje. Najčešći motiv u oslikavanju svile je motiv ruže jer je ona kraljica cvijeća i nezaobilazni motiv u svim segmentima umjetnosti.

Slikanjem se počela baviti još u djetinjstvu. Radila je sa običnim bojama, temperama, uljanim itd. Kada je u Njemačkoj davnih 80-tih savladala i naučila slikanje tušem na svili, tu tehniku u radu je zadržala i do današnjih dana. Volim neobične stvari koje su kod nas još nepoznate, pa tako i ova vrsta slikarstva.Slikati na svili je zahtjevno pošto se svila brzo suši, pa je potrebna brzina i spretnost umjetnika.Svila je meka, nježna, lepršava i ima neobičan sjaj, pa s pravom nosi naziv kraljica tekstila. Slikati na svili se razlikuje od ostalih vrsta slikanja iz razloga sto sliku na svili po završetku operete, opeglate i date da se urami, objašnjava Rada.

Pored slika, Rada radi ešarpe, marame i čestitke na prirodnoj svili. Svila je postojana, boje takođe, ne brišu se. Marame i ešarpe radim u različitim dimenzijama, po želji kupaca. Slike takođe radi po želji i izboru motiva  samih kupaca. Rada ima i svoj  slikarski atelje u Popovima kod Bijeljine u kojem znatiželjnici mogu pogledati i kupiti njene slike i ostale rukotvorine. Oslikavam i odjevne predmete, na svili je svaki detalj  drugačiji zbog njenog sjaja i mekoće. Čestitke koje izrađuje, takođe na svili, su posebne po tome što se  mogu uramiti kao slika. Kod nas se teško može nabaviti čista svila, pa s tim su i proizvodi od nje teško dostupni kod nas, kaže umjetnica - pobjednica “Bijeljinskog bijenala” – manifestacije koja se održava svake druge godine i tradicionalno okuplja likovne umjetnike iz Bijeljine i semberske regije. 

“Ponosna sam jer sam svojim radom već ostavila trag u umjetnosti  i u unikatnoj modi, ali želim da moji radovi budu prepoznatljivi u svim krajevima svijeta”, kaže na kraju za portal InfoBijeljina ova umjetnica koja oslikavanjem svile ljepotu pretače u umjetnost.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )