FOTO: 021.rs

Stara slika pronađena u kuhinji jedne starije Francuskinje, a za koju je ona mislila da nije puno važna, prodata je na aukciji za 24 miliona evra.

Ispostavilo se da se radi o djelu italijanskog slikara iz 13. vijeka Čimabue, a kako je navela aukcijska kuća, prodata je anonimnom kupcu iz mjesta Šantij.
 
"Slika je jedinstvena, sjajna i monumentalna. Čimabue je bio otac renesanse. Ali ova prodaja nadilazi sve naše snove", navodi se u saopštenju aukcijske kuće.Sliku je otkrio aukcionar u junu dok je bio u posjeti starijoj ženi u mjestu Kompenj, na sjeveru Francuske, i savjetovao joj da je odnese na procjenu kod stručnjaka.
 Slika "Ismevanje Hrista", dimenzija 24x20 centimetara, stajala je na zidu između kuhinje i trpezarije, a kako je saopštila aukcijska kuća, vlasnica će dobiti većinu novca od prodaje.Očekivana cijena bila je četiri do šest miliona evra, a navodi se i da je to prvi put da se neka slika Čimabuea nađe na aukciji.
 Umjetnički stručnjaci procjenjuju da je Čimabue sliku naslikao 1280. godine.
 Čimabue, koji je podučavao i Đota, važi za prethodnika italijanske renesanse i jednog od najcjenjenijih firentinskih slikara svog vremena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )