FOTO: Ilustracija

Zbog znatno nižih cijena pojedinih proizvoda, posebno duvana, lijekova, hrane i pića, Slavonci se već godinama odlučuju za šoping u BiH, a nakon posljednjeg poskupljenja ponovo im se isplati da kupuju i gorivo.

Na benzinskim pumpama u BiH benzin je za 0,11 evra jeftiniji, pa, na primjer, u Bosanskom Brodu litra benzina košta 2,5 konvertibilnih maraka.
 
S obzirom na to da kurs evra u trgovinama s druge strane granice iznosi 1,93 KM, lako je izračunati da će onaj ko napuni rezervoar do vrha (45 litara) uštedjeti gotovo pet evra.
 
To nije slučaj sa dizelom, jer je cijena u Hrvatskoj i BiH ista i prodaje se po 1,51 evro, piše zagrebački Večernji list.
 
Jedan stanovnik Slavonskog Broda je za Večernji rekao da često ide u kupovinu u BiH zbog prehrambenih proizvoda koji su, kaže, jeftiniji u prosjeku od 20 do 30 odsto, takođe i lijekovi, a sada ponovo i gorivo.
 
Pogodnost prekogranične kupovine je i povraćaj poreza na dodat vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 odsto. Pravo na povrat PDV-a strani državljani ostvaruju kupovinom robe u vrijednosti od najmanje 100 KM.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )