FOTO: null

Nakon 14 mjeseci rada u Radniku, Slavko Petrović je preporodio ekipu iz Bijeljine, koja je u septembru prošle godine bila posljednja na tabeli Premijer lige, a sada je četvrta.

Stručnjak iz Beograda, koji na klupi Radnika ima svega 10 poraza iz 41 zvaničnog susreta, doveo je svoj tim u poziciju da se bori čak za prvo mjesto.

"Prije 14 meseci klub je bio u teškoj situaciji u svakom pogledu. Bili smo na poslednjem mestu i pokušali smo da se do zimske pauze prestrojimo i uzmemo nekoliko bodova. U zimskoj pauzi dobili smo novi upravni odbor i odmah je pomak bio evidentan. Dobili smo nekoliko dobrih stvari, što kroz ime u Upravnom oboru, što kroz finansijsku pomoć. Dovedena su dva-tri pojačanja i odrađene su ozbiljne pripreme, a rezultat je taj da smo imali fenomenalnu prolećnu sezonu", kaže Petrović, koji je svoj zanat učio u Njemačkoj, gdje je radio petnaestak godina u tamošnjim klubovima.

Petrovićev rukopis se najbolje vidio ove sezone. Njegovi izabranici su u nizu od 11 susreta bez poraza i često oduševljavaju protivničke navijače, koji ih aplauzom ispraćaju sa stadiona.

"Svakodnevno otklanjamo probleme. Pretvorili smo jednu gubitničku ekipu u onu pobedničku. Naučili smo da se borimo, a nismo znali. Pokušavam da igračima ugradim taj nemački stil. Bitno je da smo postali trkačka ekipa, što je jedan od uslova da postanemo ozbiljna ekipa.

NN: Da li ste znali podatak da ste ove kalendarske godine doživjeli samo pet poraza?

PETROVIĆ: Drago mi je da je i to neko primetio. Morate znati da smo u nizu od 11 mečeva bez poraza (pet u Premijer ligi, tri u Kupu BiH i tri u Kupu RS). Nadam se da će naš niz još trajati.

NN: Radnik je još bez poraza u gostima. Koji je recept sjajnih igara u gostima?

PETROVIĆ: Prije smo primali veoma mnogo golova i jedan od ciljeva je bio da popravimo igru u odbani. Moram reći da smo uspeli u tome, primili smo svega osam golova u prvenstvu. U suštini igramo isto kući i na strani. Ovde se ekipe uglavnom brane i vreba se šanse iz kontri, tako da je svim ekipama jednostavnije igrati u gostima.

NN: Da li su ambicije Radnika porasle?

PETROVIĆ: Dosad smo prezadovoljni učinkom. Naš cilj je da izborimo opstanak i da sakupimo oko 40 bodova. Sledeća faza je da na zimu dovedemo tri-četiri nova igrača i da se uigramo za sledeću sezonu, u kojoj možemo očekivati novi iskorak.

NN: Koliko će bodova biti dovoljno za opstanak?

PETROVIĆ: Ovo će biti još jedna luda sezona bh. fudbala. Po mojoj računici, ove godine će za opstanak biti potrebno između 36 i 40 bodova.

NN: Dva velika kluba su u teškoj situaciji. Mogu li se Velež i Borac spasiti?

PETROVIĆ: Iskreno, nalaze se u šokantnoj situaciji. Ni u snu nisam sanjao da se mogu naći u ovakvoj situaciji. Imaju još neke male šanse, a ukoliko sada ne pobede za vikend i u narednom kolu, onda ne vidim način da se izvuku s obzirom na to da je sve manje utakmica.

NN: Bliži se baraž utakmica sa Irskom. Može li BiH u Francusku?

PETROVIĆ: Mislim da može. Baždarević je uneo mnogo novih tačaka u ekipu. Irci su neugodan protivnik, što se moglo videti i u utakmici sa Nemcima. Jednostavno, BiH je bolja na tehničkom planu. Irce je lako nadigrati, ali treba ih nadtrčati. Svi moraju dati 120 posto svojih mogućnosti.

Tuga "orlova"

NN: Zašto Srbija ponovo propušta još jedno veliko takmičenje?

PETROVIĆ: To je masivan problem. U Srbiji se najviše sportista bavi fudbalom, najviše u regionu i po tome bi Srbija trebalo da bude najkvalitetnija. Imaju ekipu koja se može sastaviti samo od igrača koji igraju u Ligi šampiona. Ne znam razlog, ali činjenica je da ne možemo da dobijemo nijednu ozbiljnu reprezentaciju. Mučimo se s jednom Albanijom u Beogradu. To je žalosno.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )