FOTO: InfoBijeljina

Vođa saobraćajnog sektora Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Bijeljina Slaviša Gejak završio je Srednju školu unutrašnjih poslova, peta klasa i službenik je MUP-a Republike Srpske od 1998. godine.

Ostvario je svoj dječački san i postao policajac, međutim poseban u očima građana, jer svoju dužnost obavlja na - motociklu.

„Kao mlad, oduvijek sam htio da budem policajac, i kao dječak, i te su mi se želje ostvarile. Motociklista, to je svakodnevna moja obaveza, teški su dani, ali naravno uz profesionalnost i iskustvo ja to rješavam. Neki vozači se nekad ljute koje kaznimo, neki vozači prihvate odgovornost za svoj prekršaj, uglavnom svaki dan radim taj posao, izazov, i nema problema nikakvih“, rekao nam je Gejak. 

Gejak na motociklu kontroliše putni pravac Bijeljina - Rača - Pavlovića most - Vršani, ali obavlja i konkretne zadatke u gradu. Njegova ciljna grupu za kontrolu su motociklisti i biciklisti, kao i svi oni građani koji prekrše zakonom propisana pravila.

„Kontrolišem sve naravno. Znači, po uočenom prekršaju, najviše su to uočeni prekršaji korištenja mobilnog telefona za vrijeme vožnje, sigurnosnog pojasa, preticanje, što je najveći problem. Motocikliste koji ne koriste zaštitnu kacigu, opremu. Bicikliste koji se kreću kolovozom, ometaju saobraćaj, i čak i u onim ulicama gdje postoji biciklistička staza, u tim se ulicama često nađem, gdje ometaju saobraćaj biciklisti“, navodi bijeljinski policajac. 

Prema riječima Gejaka, saobraćajne nezgode u kojima učestvuju dvotočkaši najčešće se događaju na raskrsnicama, zbog oduzimanja prvenstva prolaza, a motoristi bi trebalo posebnu pažnju da posvete nošenju zaštitne opreme. 

„Ko želi, ko hoće da vozi motocikl, mora da ima zaštitnu opremu. Tako i ja sam, ne mogu da kažnjavam drugog vozača motocikla, a da ja nemam tu opremu. Ja prvo imam svoju opremu, počinjem od sebe, pa onda idemo dalje“, navodi Gejak za InfoBijeljina.

Policajci na motociklu susreću se sa različitim situacijama na terenu, a Gejak kaže da je posljednjih godina, nažalost, sve više vozača koji odbijaju testove na narkotike.

„Imam sam ja preko 60 do 100 ima odbijanja droga testa, sam ja što sam isključio tih vozača iz saobraćaja. Na godišnjem nivou ih ima i više. Preko 2.000 naloga ja izdam kao vozač motocikla u godišnjem periodu prekršajnih naloga“, kaže Gejak.

Svakodnevno na dva točka, Slaviša Gejak nastavlja da štiti bezbjednost svojih sugrađana, da im ukazuje na greške, ali i da im se nađe u svakoj prilici.

Kaže da će se truditi da, kao što je i sam učio od starijih kolega, svoje znanje i iskustvo prenese mlađim kolegama, policajcima koji će ga naslijediti u budućnosti. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )