FOTO: Vikipedija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen čudu Svetog arhangela Mihaila.

Jedno od čuda Svetog arhangela Mihaila desilo se na izvoru u Laodikiji oko 300. godine. Kako legenda kaže, jedan neznabožac imao je gluvonijemu ćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da ćerka treba da mu se umije na tom izvoru.
 
On je to i uradio, a ćerka je nakon umivanja izliječena. Posle tog čuda su se i on i ćerka krstili, a on je na tom mjestu sagradio crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.

Postoji još jedno čudo koje se i danas prepričava - jedna porodica je nakon dugogodišnjeg čekanja dobila naslednika koji je bio gluvonijem, i pored toga, zaostajao je u razvoju.
 
Svi su im savjetovali da ga se odreknu, ali su roditelji riješili da se odsele iz rodnog grada i skrasili se u seocetu u blizini Minska. U blizini kućice bio je potok u koji je, prilikom šetnje sa ocem, dječak upao.
 
Otac ga je brzo izvukao, a dijete je zaplakalo. Otac je bio zgranut i brzo ga odveo do žene, da se i ona uvjeri u čudo. Roditelji su djetetu dali ime Mihail, u čast arhangela, vjerujući da će mu time obezbijediti njegovu zaštitu. Kasnije su saznali da se taj potok zove Mihailovim u čast arhangela Mihaila.
 
Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog".
 
Na grčkom jeziku riječ "arhi" znači glavni/prvi, a "angelos" znači vjesnik, anđeo. Arhangel Mihailo je predvodnik vojske anđela koja je učestvovala u stvaranju svijeta i branila čovječanstvo od palih anđela.
 
Na ovaj dan, vjeruje narod, obavezno treba moliti za izlječenje, ali i oprostiti grijehe svim nevjernicima i tada će im se ostvariti najveća želja - oni i njihovi najvoljeniji biće zdravi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )