FOTO: InfoBijeljina

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju praznik svete velikomučenice Marine.

Ognjena Marija, kako u narodu zovu ovu sveticu je slava hrama u Peljavama kod Lopara.
 
U crkvi svete velikomučenice Marine služena je liturgija, potom, ispred obnovljenog spomenika koji se nalazi u crkvenoj porti, i parastos poginulim borcima iz Peljava u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. 
 
„Spomenik poginulim borcima, koji je podignut prije skoro dvije decenije, je zbog zuba vremena, pretrpio izvjesna oštećenja“, izjavio je načelnik opštine Lopare, koji sa svojim saradnicima bio prisutan u Peljavama.
 
On je rekao da je zbog tih oštećenja izvršena zamjena mermernih obloga, kao i drugi potrebni radovi, za šta je Opštinska boračka organizacija Lopare izdvojila 5.000 KM.

 
„Objekte, a pogotovo spomenike poginulim borcima, koji su podizani na teritoriji naše lokalne zajednice, je potrebno i održavati, te je ovo jedan od primjera gdje opština ponovo ulaže kako bi se produžio vijek trajanja spomenika“, naglasio je Savić.
 
Prema riječima protojerej-stavrofora Zorana Ilića opština Lopare je sa 3.000 KM pomogla i završne radove na mokrom čvoru u Svetosavskom domu u Peljavama.
 
Predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare Risto Radić je u svojoj izjavi novinarima rekao da su Peljave jedno od stradalničkih sela, opštine Lopare, iz kojeg je 14 boraca ugradilo svoje živote u temelje Republike Srpske.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )