FOTO: null

Kreativna Slađana Đukić Tešanović iz Ravnog Polja kod Ugljevika, majka troje djece, odlučila je da umijeće u crtanju i modelovanju iskoristi u izradi torti, koje postaju prava mala remek-djela

Za Slađanu  nema onog što se ne može napraviti od tijesta i fondana, od harmonike do autića, Štrumfete, lopte ili knjige, koje pravi u svojoj kući i predstavlja na FB profilu „Slađana Torte”.

Slađana je  dokaz  kako kreativnost uvijek nađe svoj način da se ispolji. Sa radom je počela 2002. godine, kao poslastičar u privatnom preduzeću ,,Slatki san. Nakon toga sam radila u ,,Milinvestu u Ugljeviku. Tu sam imala priliku dosta da naučim. Kad sam to savladala, došla sam na ideju da počnem raditi sama za sebe.Tako je sve krenulo, kaže Slađana za portal InfoBijeljina.

Slađana je polako usavršavala već stečene vještine. Onda je krenula s eksperimentisanjem. Kaže da je svaku tortu koju je pravila radila sa posebnom pažnjom i predanošću, kao da stvara pravo umjetničko djelo.

Svaku bi priliku iskoristila da napravi tortu. Tada su došle i prve narudžbe,  najprije od  prijateljica, a zatim i od ostalih koji su se imali prilike probati Slađanine slatke čarolije. Sličice svojih prvih torti  postavila je na FB profil i posao je krenuo. Sad se izradom torti uspješno bavi više od deset  godina…

Torte nastaju prema sličicama, ali ih ima mnogo koje sam sama zamislila i realizovala. Neke sam radila prema slici, a bilo je dosta interesantnih  zahtjeva.  Jedna od njih je dvorac za rođendansku tortu. Tu su i bicikl, crtani likovi, motor, Barbika, automobil…, priča nam ova kreativna žena, dodajući da danas radi isključivo po narudžbi.

To su domaće torte i radim sa svim onim što se može koristiti za ukrašavanje počevši od šlagova sa dodatkom umjetnih boja do fondana (masa za oblaganje). Za neke torte mi je potreban dan, a za zahtevnije dva dana. Najviše vremena sam provela uređujući svadbenu tortu na čak sedam spratova. 

Ako je torta svadbena i velika, to podrazumijeva tri dana posla. Perfekcionista sam, ali nikada nisam zadovoljna krajnjim rezultatom. Uvijek može bolje. Bitno je pažnju posvetiti detaljima jer oni čine tortu stvarnom i posebnom.

Eksperimentisala bi naša sagovornica i sa drugim materijalima da izrazi kreativnost, ali nema vremena. Naglašava kako je većina materijala koje koristi jestiva…

Koristim najviše šlag za ukrašavanje torti ali i fondan za izradu figurica, te jestive vještačke boje. Dakle, figurice se mogu jesti,ali uvijek naglasim roditeljima da je bolje da djeca to ne jedu zbog glicerina i vještačkih boja. Torte pravim u  kućnoj radionici. Namjeravam otvoriti veću radionicu, a planiram i dostavu. Ko zna, ako se stvore malo bolji uslovi, možda otvorim i malu slastičarnu. To su moje želje, a da li će se ostvariti vidjećemo, kaže Slađana, dodajući kako cijena torte zavisi od veličine, zahtjevnosti, te materijala koji se koriste.

Najviše se traže torte za djecu, sa likovima iz crtanih filmova. Radim po porudžbini i to su torte : “Afrika”, “Ferero Rošer”, “Kinder”,” Švarcvald”, “Španski vjetar”, “Milka”, uglavnom sa dosta čokolade, pečenog lješnika, oraha. Većina mušterija meni prepušta na volju odabir vrste torte, jer već duže vrijeme naručuju kod mene, mada ima i onih zahtjevnih, objašnjava nam Slađana.

Iako uživa u onom što radi, naglašava da je izrada torti stresna. Kaže da mnogo žena misli da je to brz i lako stečen novac. Ali, to nije tačno. Ovo je težak i naporan posao. Ali, ja volim da to radim. Uživam da stvaram i da se izrazim kroz moje torte. Dođu i teški trenuci, pomisao o odustajanju od svega. Ali kada mi moja mušterija pošalje sliku omiljenog crtanog lika svog djeteta ili sličicu djeteta, to prođe u sekundi. Kada vidim radost i osmijeh tog djeteta, kad mi mama kaže da nije dala ili dao da reže tortu. Kad doprem do njih i izvučem im osmijeh na licu, onda znam da sam izabrala pravi posao. Ima li boljeg posla na svijetu nego činiti djecu i ljude srećnim, završava svoju slatku priču za InfoBijeljina naša sagovornica Slađana.

Piše : Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )