FOTO: Screenshot

Raspakivanje kriptovanih aplikacija Sky i Anom rezultiralo je brojnim istragama i policijskim akcijama u BiH, ali i optužnicama i presudama, čime je, pokazala je praksa, zadat udarac bh. podzemlju, čiji je dio članova već pohapšen, svjedoče stručnjaci.

Posljednji u nizu primjera koji to dokazuju je i hapšenje dvojice muškaraca u Sarajevu, koji su pod istragom zbog, kako se sumnja, kriminala povezanog sa švercom velikih količina droge, pranjem novca i drugim krivičnim djelima.
 
"Pripadnici MUP-a KS, postupajući pod nadzorom tužioca iz Sky tima Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na području Sarajeva uhapsili su Dženisa Kadrića (35), nekadašnjeg uposlenika Federalne uprave policije, kao i Alema Hodovića (41)", rekli su juče iz Tužilaštva BiH.
 
Kako dodaju, riječ je o predmetu "Consigliere" sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, a prema medijskim napisima, Kadrić je tjelohranitelj šefa narko-kartela Edina Gačanina Tita, te je u sklopu jučerašnje akcije oduzet i skupocjeni lend rover njemačkih registarskih oznaka.
 
Kako je, takođe, saopšteno juče, pravosudne institucije Turske izručile su Bosni i Hercegovini osumnjičenog Almira Serdarevića (49), koji je pod istragom u predmetu Tužilaštva BiH sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija.
 
"Ovaj osumnjičeni duže vrijeme bio je nedostupan pravosuđu BiH i boravio je u inostranstvu, te je za njim raspisana potjernica, nakon čega je radom Tužilaštva BiH i partnerskih institucija, lociran i identifikovan na području Turske, kada su inicirane aktivnosti za njegovo izručenje Bosni i Hercegovini", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
 
Raspakivanje ovih aplikacija već donosi sudske epiloge. Još u junu prošle godine donesena je prva presuda, kada je optuženi Alem Zukić (32) priznao krivicu za prodaju droge, te je za njega predložen zatvor od jedne godine i izrečena mu je ta kazna, a riječ je o predmetu sa dokazima iz Sky aplikacije.
 
Jedan od krupnijih slučajeva je i optužnica u predmetu "Bojan Cvijetić i drugi", kojima se stavlja na teret promet droge, pranje novca, krijumčarenje itd., a optuženi su to radili, kako je saopšteno, uz posebno podešene mobilne telefone sa instaliranim aplikacijama Sky i Anom, namijenjenim za zaštićenu, kriptovanu komunikaciju.
 
Dodaje se da su oni preko ovih aplikacija, između ostalog, dogovarali vrijeme, mjesto i način kupoprodaje i primopredaje droge i akciznih proizvoda.
 
Prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz aplikacija Sky i Anom podignuta je još krajem 2022. godine, i to protiv Dalibora Railića Dugog i još sedam osoba, kojima se stavlja na teret organizovani kriminal, trgovina drogom, pranje novca i ubistvo Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor.
 
Evelin Trako, novinar "Dnevnog avaza", ocjenjuje da su ove aplikacije uzdrmale bh. podzemlje, te da će dokazi, koje istražioci budu pronalazili njihovim dešifrovanjem biti vjerodostojni pred sudovima.
 
"Međutim, zabrinjava sporost našeg pravosuđa u procesuiranju krivičnih djela otkrivenih raspakivanjem ovih aplikacija. Trebalo bi da budu brži u tome. U svakom slučaju, ono što je suština jeste da su dokazi koji su pronađeni u ovim aplikacijama vjerodostojni. To pokazuju i procesi koji su pokrenuti", naveo je Trako u izjavi za "Nezavisne novine".
 
Stručnjak za bezbjednost Radislav Jovičić ocjenjuje da su kriptovane aplikacije pokazale da je neophodno koristiti sve moguće alate u borbi protiv kriminala i korupcije.
 
"Aplikacije Anom i Sky su u velikoj mjeri pomogle istražnim organima da procesuiraju određena krivična djela i, naravno, da treba raditi na tome da nema ni zaštićenih, niti sakrivenih krivičnih djela", rekao je Jovičić u izjavi za "Nezavisne novine".
 
On naglašava da svakako ne postoji apsolutna stopa otkrivenosti krivičnih djela, ali policijske i pravosudne institucije moraju težiti ka toma da procenat rasvijetljenosti bude što veći.
 
"Slučaj ovih aplikacija šalje i preventivnu poruku, u smislu da se nije isplativo baviti kriminalom, jer uvijek postoji način, odnosno mogućnost da se krivična djela otkriju i kasnije na sudu dokažu", poručio je Jovičić, koji je i bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )