FOTO: null

Komunalne takse u gradu Bijeljini smanjene su za određene djelatnosti, dok će najskuplje takse do 3.000 KM plaćati preduzeća iz oblasti telekomunikacija i elektro – energetskog sektora.

Naime, krajem prošle godine komunalne takse su uvećane ali su nakon reagovanja opozicije i privrednika, na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta, vraćene na prvobitni iznos. Međutim, do smanjenja nije došlo za privredna društva iz oblasti telekomunikacija i elektro – energetskog sektora. U skladu sa ovom skupštinskom odlukom privrednici sa sjedištem u Bijeljini komunalnu taksu će plaćati do 500 KM, dok će za neke djelatnosti taksa biti čak i manja.

Iz Područne Privredne komore, koja okuplja 1.600 privrednika, su zbog te odluke reagovali. Izrazili su nezadovoljstvo što je lokalna zajednica, koja je nedavno dobila BFC sertifikat za povoljno poslovno okruženje i priznanje “Fajnenšel tajmsa” da se u Bijeljinu vrijedi ulagati, podigla namete.

Predsednik Područne Privredne komore Anto Gajić odobrava odluku skupštine da se takse ipak smanje.

– Zalažemo se da se nameti za privredu smanje kako bi se privrednici rasteretili, ali i da bi privukli investitore na ovo područje – ističe Gajić.

Međutim, gradski parlament nije smanjio iznose komunalnih taksi za sve djelatnosti. Tako će ubedljivo najveće takse plaćati preduzeća iz oblasti telekomunikacija i elektro – energetskog sektora, po 3.000 KM, dok gradska komunalna preduzeća plaćaju deset puta manju taksu.

Direktor „Elektro – Bijeljine” Nedeljko Ćorić naglašava da je potez gradske uprave nedopustiv.

– Da samo elektrodistributivna delatnost i PTT djelatnost imaju komunalne takse od 3.000 KM, a sve ostale djelatnosti i sva ostala javna preduzeća plaćaju takse maksimalno do 500 KM. Mislim da je to diskriminacija. Čak ni u Odjeljenju za privredu nisu mogli da obrazlože zašto su te komunalne takse drastično skuplje – rekao je Ćorić.

Iz vladajuće skupštinske većine poručuju da nije isti položaj gradskih javnih preduzeća i onih koji se bave telekomunikacijama i elektro – distribucijom, te da je to jedini razlog zbog čega je razlika u iznosu taksi.

Šef kluba odbornika SDS u Skupštini grada Bijeljina Jovan Gajić objašnjava da nije isto ako preduzeće koje obavlja osnovnu komunalnu djelatnost jedva preživljava i ona koja uspješno posluju. Kao primer navodi AD „Komunalac” ili „Vododvod”.

– Ako isključite vodu, oni kažu ugrozili ste osnovno ljudsko pravo da čovjek nema vodu, a električnu energiju oni lako odsjeku. Znači, njihovi budžeti su mnogostruko puniji – tvrdi Gajić.

Posebne cijene

Visoke komunalne takse i dalje će plaćati preduzeća koja obavljaju djelatnosti iz oblasti igara na sreću, banke, noćni klubovi, hiper marketi, dok će niže takse plaćati privredna društva iz oblasti industrije i proizvodnje, zanatstva, privatne obrazovne ustanove.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )