FOTO: null

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je informaciju o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u Srpskoj za 2014. godinu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je u završnoj riječi da će penzije u Srpskoj biti redovno isplaćivane, jer je Republika po novom Zakonu o PIO garant isplate penzija.

Savanović je istakao da, iako je situacija otežana, penzioni fond nije doživio krah.

On je rekao da Vlada Republike Srpske radi na stabilizaciji penzijskog sistema u Srpskoj.

Poslanici vladajuće koalicije istakli su da se uveliko radi na realizaciji zaključaka koje je ranije usvojila Vlada Republike Srpske s ciljem stabilizacije penzijsko-invalidskog sistema Republike.

Oni kažu da je u posljednjih nekoliko godina došlo do smanjenja korisnika prava invalidskih penzija.

Poslanici opozicije tvrde da je stanje u oblasti penzijsko–invalidskog osiguranja Republike Srpske veoma teško i da su penzije u Srpskoj najniže na području bivše Jugoslavije.

Oni smatraju da je potrebna reforma penzijsko-invalidskog osiguranja u Republici Srpskoj da bi ovaj sistem bio održiv.

U razmotrenoj informaciji se ističe da odnos broja osiguranika prema broju korisnika penzija u Republici ima negativan trend i da će, ukoliko se u narednom periodu ovo ne poboljša, to dugoročno negativno uticati na stabilnost penzijskog sistema Republike Srpske.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem prijedloga odluke o izradi plana parcelacije za auto-put Banjaluka – Doboj po skraćenom postupku.

Poslanici će razmatrati i prijedlog odluke o izradi prostornog plana područja posebne namjene “Aerodrom Banjaluka“.

Biće razmatran i prijedlog odluke zoning plana područja posebne namjene Andrićgrad po skraćenom postupku, te prijedlog odluke o izradi prostornog plana područja posebne namjene “Klekovača“.

O apsolviranim tačkama, poslanici će se izjašnjavati sutra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )