FOTO: null

Narodna skupština Republike Srpske nastavila je danas zasjedanje razmatranjem Prijedloga zakona o porezu na dobit.

"Mali akcionari u Rudniku Ljubija trebaju da tuže Arcelor Mittal zbog zakinute dobiti", izjavio je u svojoj poslaničkoj diskusiji Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

On je rekao da je od dolaska Mittala u Ljubiju do danas rudnik zakinut za najmanje pola milijarde maraka, te je postavio pitanje članovima Uprave od tada do danas da li su znali za mahinacije u tom preduzeću.

Pojasnio je da je na osnovu nalaza Poreske uprave RS utvđeno da je u periodu od 2010. do 2012. godine preduzeće zakinuto za 37 miliona maraka zbog manipulacija transfernim cijenama.

" Prihod ove firme lažno je prikazivan a dobit zbog osnivačkih udjela treba da se dijeli 51/49 odsto. Kad se izračuna neprikazana dobit, ispada da od 363 miliona maraka dobiti. 49 odsto pripada Ljubiji, odnosno 178 miliona", rekao je Čavić.

Spomenka Stevanović, poslanik DNS-a, je rekla da je Čavićevo izlaganje bilo sjajno kao uvijek, ali da je juče nepravedno optužio Pavića da je on odgovoran za utvrđene nepravilnosti.

"Imao je g. Čavić stručno i sjajno izlaganje ali nije dovoljno pojasnio jer ste i sami rekli da u periodu kad je PU kontrolisala rad Mittala, gospodin Marko Pavić nije bio predstavnik državnog kapitala nego je to bio Radivoje Bratić", rekla je ona.

Čavić je odgovorio da on Pavića nije ni optužio za to, već da se radilo o slobodnim interpretacijama medija u svojim izvještajima, ali je zapitao DNS da li su imali saznanja o kriminalu u rudniku.

Stevanovićeva je, pak, istakla da joj nije jasno zašto opozicija ima potrebu da vlast u RS optužuje za kriminal čak i kada nemaju dokaze za to.

Branislav Borenović, šef Kluba PDP-a, je rekao da je on sam 2006. godine bio predstavnik državnog kapitala u preduzeću HE Trebišnjica, i da zna koilka je odgovornost predstavnika u preduzećima u kojima RS ima vlasništvo. 

"Ovo je toliko veliko pitanje da zaslužuje ne samo posebnu tačku, nego i posebnu sjedniocu. Vlada je ta koja je u rudnik imenovala predstavnika i on je trebalo da tradi u interesu fondova, RS. Ovo pitanje otvara novu aferu. Postavjlam pitanje koliko je RS i fondovi izgubila novca u preduzeću u kojem je imala 49 odsto vlasništva", rekao je Borenović.

Iilja Tamindžija, poslanik SNSD-a, je rekao da je u vrijeme dok je Borenović bio u HE Trebišnjica tekući minis je bio 12 miliona KM.

"Ja postavljam pitanje da li vi g. Borenoviću imate odgovornost. Možda i nemate, ali nisam vidio nikakvu vašu reakciju ", rekao je Tamindžija.

Stevanovićeva je podsjetila da je u vrijeme privatizacije rudnika Ljubija vlast u RS imala PDP, te da ta partija snosi odgovornost za taj posao.

Borenović je odgovorio na navode Tamindžije, rekavši da je u petriodu od sedam mjeseci kad je on upravljao preduzećem HE Trebišnjica ono poslovalo pozitivno i da je zato naveo taj primjer.

Pred poslanicima će biti i Prijedlog zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga, Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske, Prijedlog zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnoj inspekciji.

U nastavku sedme redovne sjednice poslanici bi trebalo da raspravljaju o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Republike Srpske za period od 1. januara do 30. juna 2015. godine.

Na dnevnom redu je Nacrt zakona o stečaju, Nacrt zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, Nacrt zakona o oružju i municiji, kao i o Nacrt zakona o gradu Zvornik.

Poslanici će raspravljati o Nacrtu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, te o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini.

Pred poslanicima će biti izvještaj Specijalnog tužilaštva o radu za period od 1. januara 2013. do 23. septembra 2015. godine, izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, te Izvještaj o saradnji institucija Republike Srpske sa Haškim tribunalom za period od 1. januara do 31. decembra 2014. godine.

Poslanici su prethodno usvojili Zakon o porezu na nepokretnosti i Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )