FOTO: null

Predstavnici zajedničke Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH iz RS istakli su da se sve institucije moraju ozbiljnije posvetiti prijetnji od terorizma i ponovili da se ne smije dešavati da se relativizuju teroristički napadi kao što se desilo

Terorizam će biti glavna tema sastanka članova Komisije za odbranu i bezbjednost sa čelnicima odbrambenog i bezbjednosnog sektora na Jahorini. Na dvodnevnom skupu trebalo bi da bude napravljena analiza stanja u ovim oblastima.

- Ovo će konačno biti prilika da o terorističkom napadu u Zvorniku svoj stav iznesu i bezbjednosne agencije. Ovaj napad i problem sa terorizmom ne smije biti po strani, iako je bilo pokušaja da se ovaj teroristički čin razvodni i tokom diskusije u Parlamentu BiH i uprkos činjenici da određene političke stranke još nisu spremne da se na valjan način suoče sa ovim globalnim problemom - kaže zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost Borislav Bojić.

Član Komisije Dušanka Majkić kaže da se moraju analizirati slabosti u sistemu i odrediti prioriteti u oblasti odbrane i bezbjednosti.

- Mora se ozbiljnije pristupiti ovim problemima. Tokom rasprave u Parlamentu BiH o terorističkom napadu u Zvorniku na sve načine je pokušano da se teroristički napad razvodni. Očito je da u BiH još nema spremnosti bošnjačkih političara da se suoče sa problemom kakav je terorizam i da će se i u narednom periodu BiH baviti samo posljedicama i čekati kada i gdje će se desiti novi napad - rekla je Majkićeva.

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je na prošloj sjednici zaključak kojim se osuđuje teroristički napad u Zvorniku i ubistvo policajca. Prihvaćen je prijedlog da svi zaključci iz rasprave, informacija Savjeta ministara BiH o napadu i akciji MUP-a RS "Ruben" koja je uslijedila poslije napada budu upućeni na razmatranje Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost kako bi ih razmotrila i predložila zaključke Parlamentu.

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je da će Vlada uputiti Narodnoj skupštini RS na razmatranje proširenu informaciju u vezi sa terorističkim napadom u Zvorniku i akcijom "Ruben".

- Želimo da u Narodnoj skupštini vodimo ozbiljnu i odgovornu raspravu o veoma značajnom pitanju jer živimo sa velikim bezbjednosnim rizicima - navela je Cvijanovićeva.


Dodik

Predsjednik RS Milorad Dodik upozorio je da sve što se dešava sa Islamskom državom ima posebnu dimenziju u BiH, gdje se vode svakodnevne aktivnosti na regrutaciji novih pripadnika te terorističke organizacije.

- Boriti se u BiH protiv ideje Islamske države znači svakodnevnu brigu i nastojanje da se što bolje zaštitimo kako od Islamske države, tako i od ideja koje ona nosi - rekao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )