FOTO: InfoBijeljina.com

Na granicama BiH od prvog jula uvode se nova pravila. Počinje elektronsko carinjenje robe ili tzv. carina bez papira. Ovaj korak naprijed omogućio je novi Zakon o carinskoj politici BiH.

Špediteri, izvoznici i uvoznici u BiH od 1. jula carinjenje robe obavljaće putem NCTS elektronskog sistema izrađenog prema tehničkim i funkcionalnim standardima EU. Dosadašnju proceduru prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici zamijeniće elektronska komunikacija i razmjena poruka i podataka.
 
– Ovo je sada, zaista, jedan veliki benefit za poslovnu zajednicu, za prevoznike, za ubrzanje postupaka na granici – izjavila je Dušanka Ostojić, šef Odsjeka za internu podršku Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
 
Ovim rezultatima prethodile su zakonodavne pripreme od 2015. godine, kojima je omogućeno da Uprava za indirektno oporezivanje dobije nadležnost za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa. Tehnički, sistem je finalizovan uz finansijsku podršku Evropske unije.
 
Uprava za indirektno oporezivanje time stiče uslov da postane članica Konvencije o zajedničkom provozu na nivou EU. Riječ je o sistemu koji koriste članice Evropske unije, ali i Srbija, Sjeverna Makedonija i Turska kao i zemlje EFTA – Švajcarska, Norveška, Lihtenštajn i Island.
 
– Naš je zadatak da kad krenemo 1. jula 2021. godine sa provozom na nacionalnom nivou da u toku godinu dana ispunimo još određene uslove koji su pred nama i onda nakon godinu dana postajemo dio provoznog sistema Evropske unije – naglasila je Svjetlana Perković, pomoćnik direktora Sektora za informacione tehnologije UIO BiH.
 
NCTS sistem skratiće vrijeme zadržavanja na granici. Јednom podnesena deklaracija prati cijeli tok transporta i u svakom trenutku se zna gdje se roba nalazi.
 
– Time se proširuje i čini naš podsistem kompatibilnim sa većim evropskim sistemom. Tranzitni postupak će biti efikasniji i brži – kaže Danijel Banjac, vođa smjene carinskog terminala Gradiška.
 
Uprava za indirektno oporezivanje BiH priprema nove elektronske usluge.Podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava, PDV i akciznih prijava, razne zahtjeve ovjeravaće digitalnim potpisom od polovine iduće godine. Cilj je potpuni prelazak na bespapirno poslovanje sa obveznicima indirektnih poreza do kraja naredne godine, piše RTRS.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )