FOTO: null

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Iako se pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH trebao naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, ova tačka ski

Kolegijum je takvu odluku donio zbog velikog broja pristiglih amandmana koje predlagači moraju usaglasiti s kompletnim tekstom.

Naime, ovo zakonsko rješenje koje ima za cilj da trajno riješi probleme finansiranja RTV sistema, predložili su poslanici Saveza za bolju budućnosti (SBB) Mirsad Đonlagić i Stranke demokratske akcije (SDA) i Amir Fazlić.

Zakon predviđa uvođenje naplate RTV takse putem kablovskih operatera zbog čega je zatražena informacija o broju korisnika kablovskih emitera, a podaci s kojima predlagači raspolažu govore da u BiH ima oko 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju.

Predviđeno je i uspostavljanje i fondova, te bi se javni RTV servisi primarno finansirali prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko distrikt BiH. 

S dnevnog reda ove sjednice skinut je i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka BiH za 2015. godinu, kao i Iformacija o iseljeništvu, čij je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )