FOTO: InfoBijeljina.com

Centralna izborna komisija BiH pripremila je modernizaciju izbornog porocesa, koja predviđa uređaj za identifikaciju birača, skeniranje lične karte i otiska prsta, kao i skeniranje glasačkih listića na samom ulazu u glasačku kutiju. Ove inovacije biće dio inicijative CIK za izmjene Izbornog zakona BiH i ići će u Parlament BiH.

Modernizacija izbornog procesa trebalo bi da bude operativna već od narednih lokalnih izbora 2024. godina.

Na ovaj način bi se, kako kažu, onemogućilo glasanje preminulih, zatim glasanje više puta, glasanje s lažnim dokumentima, kao i slične nepravilnosti koje su pratile dosadašnje izborne procese.
 
- Predviđeno je da se glasački listić provlači kroz skener na vrhu glasačke kutije, a zatim se automatski pohranjuje u bazu podataka čime se onemogućava poništavanje i prekrajanje volje birača. Skener, takođe, automatski registruje i nevažeće, odnosno nepravilno popunjene glasačke listiće, što biraču, ukoliko želi, daje mogućnost ponavljanja glasanja. Na taj način bi se registrovao i stvarni broj nevažećih listića, kao i onih koji su "intervencijom" članova biračkih odbora postali nevažeći - pojašnjavaju iz CIK.
 
Predsednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" i bivši član CIK BiH, Vehid Šehić kaže da ako se uvedu skeneri, prevare bi trebalo da budu spriječene kod samog procesa glasanja.
 
- Tada bi se zaista na minimum sveo pokušaj nekih dosadašnjih prevara. Međutim, uvijek se zanemari činjenica da prevare počinju još prije izbora, a to su pritisci na birače i njihova kupovina, razne ucjene. To je problem s kojim se već dugo susrećemo - izjavio je Šehić.
 
Oduševljenje izbornom tehnologijom nije krio ni generalni sekretar PDP, Nenad Vuković.
 
- PDP daje podršku uvođenju ovakvih tehnologija i naši poslanici u PD Parlamentarne skupštine BiH će podržati izmjene Izbornog zakona u tehničkom smislu - kaže Vuković.
 
Potrebno i do 48 miliona KM

Kako je iz CIK poručeno, cijena jednog seta novih tehnologija po biračkom mjestu iznosila bi između dvije i 8.000 KM, što znači da bi za 6.000 biračkih mijesta u BiH trebalo obezbijediti između 12 i 48 miliona maraka.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )