FOTO: null

Obilježavanje 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina - genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem starištu Donjoj Gradini počelo je u Kozarskoj Dubici gdje je u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla Svetu arhijerejsku liturgiju

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvuje veliki broj vjernika i zvaničnika opštine Kozarska Dubica. 

Obilježavanje Dana sjećanja na nevine stradale žrtve logora Jasenovac i Donje Gradine biće nastavljeno u "Spomen-području Donja Gradina" gdje će u 10.00 časova biti otvorena izložba učeničkih likovnih i literarnih radova o temi "Jasenovac". 

Izložbu će otvoriti ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, a nagrađeni učenici pročitaće svoje djelo. 

Okupljanje učesnika pomena i parastosa u "Spomen-području Donja Gradina" predviđeno je do 11.00 časova, a od 11.15 časova brojne delegacije položiće vijence na grobnom polju "Topole". 

Parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u Jasenovcu i Donjoj Gradini biće služen na grobnom polju "Hrastovi". Najviši zvaničnici Republike Srpske i gosti govoriće na komemorativnom skupu u 13.00 časova. 

Obilježavanju će prisustvovati predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske i Srbije, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predstavnici političkih partija. 

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )